האם כל אישה חייבת לצום ביום כיפור ובתשעה באב? מה בנוגע לאישה בהריון, אחרי לידה או מניקה? אילו הבדלים הלכתיים יש בין שני הצומות הללו?
תקציר
האם חולה חייב לצום ביום כיפור ובתשעה באב?
- חולה שיש בו סכנה , מי שחייו נמצאים בסכנה או עלולים להיות בסכנה, או מי שצום עלול להוביל אותו למצב רפואי מסוכן, לא צם כלל.
- חולה שאין בו סכנה , מי שמחלתו אינה מסכנת את חייו אך מקשה עליו לתפקד, צם ביום כיפור אך לא בתשעה באב.
כיצד יש לקבל החלטות בנוגע לצום לאור חששות בריאותיים?
- יש להתייעץ מראש עם רופא, ולברר מאילו סימנים ומצבים יש להיזהר.
- יש להתייעץ עם גורם הלכתי בנוגע לייעוץ הרפואי, ולברר באילו מצבים יש לשבור את הצום או לא לצום כלל.
- יש להקפיד על שתייה מרובה בימים שלפני הצום. (נשים השואבות חלב יכולות גם לשאוב מראש מנות חלב נוספות.)
- יש להתארגן כך שיהיה אפשר להעביר את הצום כמה שיותר במנוחה, ולהשאיר זמן להתאוששות ביום המחרת. אי שבירת הצום (או מתן אפשרות לאחר לצום) קודמת להשתתפות בתפילות במניין.
- יש להכין מראש שתייה מזינה למקרה הצורך, ואם אוכלים ושותים לשיעורים רצוי למדוד את הכמויות מראש.
מהי אכילה לשיעורים?
אכילה או שתייה של פחות מכשיעור (כמות הלכתית קבועה מראש) במרווחי זמן קבועים ביום כיפור, כדי לתת לגוף הזנה מספקת באופן שאין עליו עונש כרת. למעשה, אכילה ושתייה לשיעורים היא אכילה של פחות מ30 סמ"ק של מזון ושתייה של נוזל בפחות מנפח של לחי כל תשע דקות (לעיתים מותרים מרווחי זמן קצרים יותר), ואין צורך לחכות בין שתייה לאכילה או בין אכילה לשתייה.
האם הלכות אלה חלות על יולדת?
אישה נחשבת כיולדת מתחילת הצירים ועד שבוע לאחר הלידה (או לאחר אובדן הריון, כאשר ההריון היה בן יותר מארבעים יום). בזמן זה היולדת אינה צמה כלל. בתוך שלושים ימים לאחר הלידה אישה אינה חייבת לצום בתשעה באב.
מה לגבי אישה הרה או מניקה?
- נשים הרות ומניקות בריאות ללא סיבוכים ידועים, לרוב אמורות לצום ביום כיפור ובתשעה באב. יש פוסקים שהציעו פטורים רחבים יותר, בעיקר בתשעה באב.
- הריון: לרוב ממליצים לנשים בהריון בסיכון שלא לצום. לפי פוסקים רבים יש לשבור את הצום בכל תחושת מצוקה, או אם יש דחף רב לאכול. בתשעה באב, אישה בהריון שחשה חולשה או שמתקשה לצום באופן כללי בדרך כלל נחשבת לפטורה מן הצום.
- הנקה: אם הצום מהווה סכנה ממשית לתינוק, אסור לאישה מניקה לצום. (הגדרת הנקה כאן ולאורך כל המאמר כוללת גם נשים השואבות בלעדית.) לפי חלק מן הפוסקים, אם התינוק תלוי בחלב אמו וכמות החלב שלה תיפחת ביום כיפור, מותר לאם לאכול ולשתות לשיעורים. בתשעה באב, אם סביר שהחלב ייגמר לחלוטין והדבר ישפיע על התינוק, או אם האם חשה חלשה או שהיא עלולה לחלות, או אם התינוק נמצא במצוקה כלשהי, אסור לאם לצום.
העמקה
תרגום: שיראל גרסון | עריכה בעברית: עדיה בלנק
הגדרות בסיס
יום צום הוא הזדמנות בעבורנו להתעלות מעל צרכינו הגופניים ולהתמקד בחזרה בתשובה (הרחבה על כך ראו כאן). עם זאת, לא כולם חייבים לצום. בדיוננו על פטור מצומות קלים הגדרנו שלוש קבוצות של נשים העשויות להיות בעלות מעמד הלכתי מיוחד לעניין צום:
- מעוברת – אישה הרה, מהרגע שהיא יודעת על ההיריון ולמשך כל ההיריון.
- יולדת – אישה בלידה (מתחילת הצירים) ועד שלושים יום לאחר הלידה. קטגוריה זו חלה גם על נשים לאחר הפלה (כאשר ההריון נמשך למעלה מארבעים יום).
- מינקת – אישה מניקה (כולל נשים השואבות בלעדית). לגבי צומות קלים, יש הסוברים כי מדובר גם על נשים בתוך 24 חודשים מהלידה.
כמו כן, דנו במספר שאלות רפואיות הנוגעות לנשים בקטגוריות הללו בהקשר של צום, אם כי הספרות המדעית בתחום מועטה ואינה חד משמעית. לאחר מכן ראינו כי ברוב המקרים מעוברת, יולדת ומינקת פטורות מן הצומות הקלים.
ביום כיפור ובתשעה באב, לעומת זאת, על מעוברת או מינקת בריאה כן חלה החובה לצום:1
פסחים נד ע"ב
דרש רבא: עוברות ומניקות מתענות ומשלימות בו כדרך שמתענות ומשלימות ביום הכיפורים
הריון או הנקה כשלעצמם אינם פוטרים נשים מהצומות האלו. אף על פי כן, חולים עשויים להיות פטורים מצום בתשעה באב ואף ביום כיפור, תלוי באופי ובחומרת המחלה. במצבים מסוימים, מעוברת, מינקת ויולדת נחשבות כחולה או כחולה שיש בו סכנה, או שנשקפת סכנה לעובר או לתינוק, ויש לכך השלכות על הלכות הצום.
כדי שנוכל להבין כראוי מתי חל עקרון זה, ראשית יש להבהיר כיצד הקטגוריות של חולים בהלכה נוגעות לעניין צומות.
I. חולה שיש בו סכנה או ספק סכנה – חולה שיש בו סכנה הוא אדם כה חולה, חלש או פצוע עד שברור שנשקפת סכנה לחייו. המקרה של ספק סכנה מתייחס למצב שבו לא וודאי אם חיי האדם בסכנה או לא.
פיקוח נפש הוא עקרון הלכתי מרכזי, שלפיו כמעט תמיד לא נקיים הלכה כאשר היא עשויה לסכן חיים.2
ויקרא פרק י"ח, ה
וּשְׁמַרְתֶּם אֶת חֻקֹּתַי וְאֶת מִשְׁפָּטַי אֲשֶׁר יַעֲשֶׂה אֹתָם הָאָדָם וָחַי בָּהֶם אֲנִי ה’.“וחי בהם” – ולא שימות בהם.
יומא פה ע"ב
“וחי בהם” – ולא שימות בהם.
בגמרא מובא כי לא רק שאסור לאדם לצום ביום כיפור במצב של פיקוח נפש, אלא שהדבר אסור גם במקרה של ספק פיקוח נפש:
יומא פג ע"א
ספק נפשות הוא וספק נפשות להקל
השולחן ערוך מתייחס למצב שבו רופא המכיר את הרקע הרפואי של החולה מסופק לגבי יכולתו לצום:
שולחן ערוך אורח חיים תריח, ה
אם החולה אומר אינו צריך, והרופא מסופק, מאכילין אותו
זאת ועוד, גם כאשר הצום רק עלול להוביל למצב בריאותי מסוכן, יש בסיס לפטור מצום ביום כיפור:
שו”ת אגרות משה אורח חיים ג, צא
לע”ד [לפי עניות דעתי] מאחר שמחלה זו שיש לו היא גורמת שיחלה בעוד מחלה מסוכנת יש להחשיב גם מחלה זו למסוכנת, אף שאם נדע שלא יחלה יותר אין במחלה זו סכנה כיון שאם לא יתרפא ממחלה זו אפשר שיסתכן במחלה אחרת הרי ממילא הויא מחלה זו סכנה להחולה בזה.
II. חולה שאין בו סכנה – לרוב נקרא פשוט "חולה". זהו אדם שאינו מסוגל לתפקד בעקבות מחלתו, או שהצום יגרום לכך שלא יוכל לתפקד. לדוגמה, מי שסובלת ממיגרנה קשה ומתישה, או שהצום יגרום לה למיגרנה.
לפי הרמב"ן, חולה מסוג זה פטור מן הצומות מדרבנן, כולל תשעה באב.
רמב”ן תורת האדם
… חולה שהוא צריך לאכול, אין צריכין אומד אלא מאכילין אותם מיד דבמקום חולה לא גזרו רבנן.
מוסכם לפסוק כשיטת הרמב"ן.3
III. מיחוש בעלמא – זו מחלה קלה שבה אדם אינו חש בטוב, אך מסוגל להמשיך לתפקד אפילו אם יהיה זקוק לשכב ולנוח לשם כך. כגון מי שסובלת מכאב ראש רגיל או עייפות, בין אם הם נגרמים מהצום ובין אם לא. מי שיש לו מיחוש בעלמא לרוב יהיה חייב בצום.
השולחן ערוך מסכם זאת כך:
ערוך השולחן תקנד, ז
…מוטל במטה גם ביום הכיפורים אינו מתענה, דכל שמוטל במטה הוא בסכנה, כדמוכח בשבת [לב]… אבל בעלי מיחושים בעלמא – מתענים. כללו של דבר: כל שהוא בגדר חולה – אינו מתענה בתשעה באב, וכל שאינו בגדר חולה – מתענה.
בקיצור, חולה שיש בו סכנה לעולם אינו צם, בין אם הסכנה וודאית ובין אם היא אפשרית. חולה שאין בו סכנה צם רק ביום כיפור, שהוא צום מדאורייתא, אך לא בתשעה באב או בצומות הקלים. מי שיש לו מיחוש בעלמא, שאינו חש בטוב אך מסוגל לתפקד, לרוב מחויב לצום.
התנהגות
לעיתים, עצם ההתנהגות של מישהו עשויה להשפיע על הקטגוריה שאליה הוא ישתייך. כך לדוגמה, מי שמתחיל את הצום אחרי שהרבה בשתייה ומתכוון לצום במקום קריר ונוח עשוי להימנע מלהפוך לחולה שיש בו סכנה. יתרה מכך, אדם שיכולתו לצום תלויה בהישארותו בבית, עליו לעשות זאת ולא להתפלל בבית הכנסת.
שו”ת חתם סופר ו, כג
משמע כשהם סגורין בביתם אין התענית מזיק להם א”כ [אם כן] יתענו ויהיה סגורים ויתפללו ביחידות ולא יקראו בתורה כי אין זה כדאי לדחות אי[סור] כרת דאורי[יתא]
בדומה לכך, מי שמסוגל לצום רק אם הוא נח במהלך הצום אך הוא אחראי על טיפול בילדים צעירים, עליו להתארגן כך שמישהו אחר יטפל בילדיו בזמן הצום.
במידת הצורך, עדיף שבן או בת הזוג יטפלו בילדים במקום ללכת לתפילות, כדי לאפשר לבן הזוג השני לנוח ולצום. הרב משה שטרנבוך מדגיש זאת במקרה של אישה הרה המטפלת בילדים קטנים:
שו”ת תשובות והנהגות ב, רצב
וכיום הנכון שמעוברת שחוששת שתרגיש חולשה או בכל חולה שאין בו סכנה יזהר שלא להתאמץ כלל ביוהכ”פ [ביום הכיפורים] ובפרט בטיפול בילדיה, ותנוח ותשכב, ויהא הבעל זריז לעסוק בזה, ובמצב זה בדרך כלל לא תרגיש חולשה מיוחדת ותוכל לקיים מצות היום כראוי.
ההחלטה
במקרים הללו, הערכת המצב הרפואי (הנקראת במקורות "אומד") של אדם נעשית על ידי מספר גורמים: האדם עצמו יחד עם הרופא, תוך הדרכה מטעם סמכות הלכתית. באופן זה, ההחלטה לצום או לא לצום משלבת ידע הלכתי ורפואי ביחד עם החוויה של החולה עצמו.
כפי שמובא בגמרא בהקשר של אומד ביום כיפור, ההלכה לרוב תעדיף לנקוט יתר זהירות ביחס לבריאות:
יומא פג ע"א
אמר ר’ ינאי: חולה אומר צריך ורופא אומר אינו צריך, שומעין לחולה. מ”ט [מאי טעמא]? "לב יודע מרת נפשו" (משלי י"ד, י)…רופא אומר צריך וחולה אומר אינו צריך, שומעין לרופא. מ”ט[מאי טעמא]? תונבא הוא דנקיט ליה [טשטוש הדעת הוא שתפס אותו, ולכן החולה אינו מבחין בצורך שלו לאכול].
השולחן ערוך פוסק לפי גמרא זו.4
במקרים מורכבים עדיף, אם אפשר, לקבל חוות דעת של רופא שומר מצוות, שההלכה יותר סומכת על דבריו.5 במקרים דחופים מסוימים, ייתכן שאדם יצטרך לקבל החלטה בעצמו באותו רגע.
מרגע שאדם מוגדר כחולה שחייב לשבור את הצום, אסור לו "להחמיר" ולצום, שכן זו קולא במצוות "פיקוח נפש" מדאורייתא, ואף עבירה עליה. מי שבוחר לצום למרות זאת נחשב כאחראי לסיכון חייו, והצום שלו אינו נחשב כמצווה.6
משנה ברורה סימן תריח, ה
כתבו הפוסקים אם החולה רוצה להחמיר אחר שצריך לכך עליו נאמר “אך את דמכם לנפשותיכם אדרוש.”
ככלל, על מי שיש לה חששות בריאותיים בנוגע לצום לנקוט בצעדים הבאים:
- להתייעץ מראש עם רופא (וגם עם רופא ילדים אם הדבר נוגע לתינוק יונק), להעלות בפניו את החששות בנוגע לצום, ולהיות מודעת לסימנים ולמצבים שיש להיזהר מהם.
- להתייעץ עם גורם הלכתי בנוגע לייעוץ הרפואי, ובפרט אם המלצת הרופא הייתה שלא לצום. לברר באילו מצבים יש לשבור את הצום או לא לצום כלל, והאם די בשתייה או אכילה לשיעורים (ראי להלן).
- להקפיד על שתייה מרובה בימים שלפני הצום. (נשים השואבות חלב יכולות גם לשאוב מראש כדי שיהיו להן מנות חלב נוספות מוכנות.)
- להתארגן כך שתוכל להעביר את כל הצום במנוחה ובמקום נוח, ולהשאיר זמן להתאוששות ביום המחרת. נשים מניקות זקוקות במיוחד למנוחה ביום שלאחר הצום ולכך שהתינוק יינק לעיתים תכופות כדי להחזיר את כמות החלב לקדמותה.
- להכין שתייה מזינה, ולמדוד מראש את הכמות ל"שיעורים" של שתייה ואכילה.
נתמקד כעת בשאלה כיצד הגדרת הפטורים מצום ביום כיפור או בתשעה באב משום חולי משתלבת עם הגדרת אישה כמעוברת, יולדת או מניקת.
מעוברת
יום כיפור ותשעה באב
סכנה לעובר ברחם אמו נחשבת שוות ערך למצב של חולה שיש בו סכנה:
ספר הלכות גדולות יג – הלכות יום הכיפורים
עוברה וידעינן דאי לא אכלה מתעקר ולדה, אף על גב דאמרינן ספק בן קיימא הוא ספק נפל הוא, שפיר דמי למיתן לה…
הרמב"ן משווה בין שבירת צום לשם הצלת העובר לבין עשיית מלאכה בשבת בעבורו. הוא מוסיף כי הלכה זו נוגעת גם לעובר בשלב הראשוני של ההיריון.
תורת האדם להרמב”ן שער המיחוש – ענין הסכנה
ודקאמר [בה”ג] נמי משום סכנת ולד שמע מינה אפי[לו] ליכא למיחש לדידה מחללין…לענין שמירת מצות מחללין עליה, אמרה תורה חלל עליו שבת אחת שמא ישמור שבתות הרבה. הלכך אפי[לו] בהצלת עובר פחות מבן ארבעים יום שאין לו חיות כלל מחללין עליו כדעת בעל הלכות.
רש"י מציין כי בריאותה של אישה הרה שלובה בבריאות עוברה.
רש”י יומא פב ע"א
אם אינה אוכלת שניהן מסוכנין.
הריון בסיכון
ברוב המקרים, אישה בהריון בסיכון נחשבת כחולה שיש בה סכנה, ואין זה משנה אם היא מבקשת אוכל או חשה ברע בפועל. כך לדוגמה, מעוברת שראתה דם, סובלת מכאבי בטן או צירים מוקדמים, או בעלת היסטוריה רפואית של הפלות או צירים מוקדמים אינה צריכה לצום.7 בדומה לכך, אישה בטיפולי פוריות אינה צריכה לצום בשבועות הראשונים להריון, עד שרואים שיש דופק לעובר.8 לעיתים גם נשים בשלבים אחרים של טיפולי פוריות, במיוחד בעת גירוי שחלתי, מקבלות פסיקה שלא לצום.9
הריון שאינו בסיכון
בעוד שעל אישה בהריון בריא ללא סיבוכים ידועים כן חלה החובה לצום, המשנה מכירה בכך שצום יכול להיות סיכון גם לה במצבים מסוימים. המשנה פותחת את דיונה על פיקוח נפש ביום כיפור בדוגמה של אישה הרה שיש לה חשק גדול לאכול בעקבות הרחת אוכל.
משנה יומא ח', ה
עוברה שהריחה מאכילין אותה עד שתשיב נפשה. חולה מאכילין אותו על פי בקיאין ואם אין שם בקיאין מאכילין אותו על פי עצמו עד שיאמר די.
אכן, השולחן ערוך פוסק שנותנים אוכל למעוברת הנכנסת לצום כשהיא בריאה אך מתעקשת לאכול, עד שתירגע.10
שולחן ערוך אורח חיים תריז, יב
עוברה שהריחה ופניה משתנים אע”פ [אף על פי] שלא אמרה צריכה אני… לוחשין לה באזנה שיום הכפורים הוא אם נתקררה דעתה בזכרון זה מוטב ואם לאו מאכילין אותה שתתיישב דעתה.
בשנים האחרונות קיים דיון הלכתי על יישום למעשה של הדין שבמקרים מסוימים אישה בהריון מקבלת החלטה על דעת עצמה בנוגע לצום ביום כיפור. הרב משה הררי כותב כי שמע מהרב אביגדור נבנצאל שאם מעוברת חשה סחרחורת או בחילה בגלל הצום, עליה לשתות לשיעורים (פרטים להלן) ללא דיחוי או צורך להתייעץ. עם זאת, הוא מוסיף שהרב מרדכי אליהו חולק על כך:
הרב משה הררי, מקראי קודש יום הכיפורים ט, הערה כז
אמר לי הגר”א נבנצל שמעוברת שמרגישה לא טוב א”צ [אין צורך] ללחוש לה, ולכן אם מרגישה היא סחרחורת, ואפילו סחרחורת חלשה, צריכה היא לשתות. אם די לה בשיעורים תשתה בשיעורים, ואם לאו תשתה כדי צרכה. וזאת משום שהיא מעוברת, וא”צ [ואין צורך] להחמיר לה…וכעבור זמן שאלתי את הגר”מ אליהו שליט”א בענינים אלה. ולאחר שקרא את מה שכתבנו בשם הגר”א נבנצל (הנ”ל) בענין מעוברת שיש לה סחרחורת או בחילות בשל התענית, אמר שלדעתו אין הדין כך…
בפסיקה אחרת, שנויה במחלוקת, פוסק הרב ישראל יעקב פישר כי אפילו אישה בהריון רגיל ללא סיבוכים ידועים תאכל ביום כיפור מאחר שמניסיונו יש נשים שהפילו בעקבות הצום, ויש חשש לפיקוח נפש אפילו אם קיים רק סיכוי קלוש:11
שו”ת אבן-ישראל ז לו, ד
שנחלשו הדורות ועשרות נשים שצמו הפילו אחרי הצום, ל”צ [לא צריך] גם לשאול לרופא ופשוט דאסורות להתענות ביום הכפורים… וקיי”ל [וקיימא לן] אין הולכין בפקוח נפש אחר הרוב…
הרב נחום רבינוביץ פוטר נשים הרות מלצום החל מהחודש חמישי להריון, בפסיקה המתכתבת עם הפסיקה הנ"ל.12 שני הפוסקים עודדו אכילה בשיעורים כשהיא תספיק רפואית. על זה נדון בהמשך.
רבנים רבים, ובראשם הרב אליעזר ולדנברג, הביעו את התנגדותם לגישה כזו ממספר סיבות: מדובר במצווה דאורייתא; חז"ל פסקו באופן שונה;13 ונראה כי אלפי נשים הרות צמות ללא פגע. לדעת הרב ולדנברג, במקום היתר גורף ניתן להימנע ממצב מסוכן אם נשים הרות המרגישות חולשה יתייעצו עם רב באופן אישי.
שו”ת ציץ אליעזר יז, כ (ד)
והנה לדעתי זוהי קולא גדולה עד מאד לבוא להתיר בהיתר כללי לאכול ביוהכ”פ [ביום הכיפורים] לנשים מעוברות בגלל נימוק של “נחלשו הדורות”, ולא רק להתיר כי אם גם להצריכן על כך…ולעומת מה שכותב מעשרות רבות של נשים שמפילות ע”י [על ידי] התענית, הנה יודעים אנו לעומת זה מכל אתר ואתר על מאות ואלפי נשים מעוברות שמתענות ביום הכפורים ולא מפילות ח”ו [חס ושלום], ואיך נוכל בגלל מקרים של עשרות נשים שמפילות …שהן מהוות מיעוטא דמיעוטא, לבוא משום כך לעקור הלכות גדולות בזה וקבועות לחיוב תענית בש”ס רמב”ם ושו”ע [ושלחן ערוך] באין חולק, ולקבוע [ב]גלל כן מדעת עצמנו כי נשתנו הטבעיים בזה?…לכן לדעתי ברור הדבר לפי ההלכה כי אין לתת בזה היתר באופן כללי, ועל אחת כמה שאין להצריך אותן במפגיע כן לאכול, אלא יש לתת הוראה להן כי בכל מקרה של חולשה או סטיה מהמצב הנורמלי, עליהן לעשות שאלת חכם שיורה להן את הדרך שילכו בהן לפי המצב שיתברר לפניו במקרה הפרטי של השואלת.
בעבר קבעו חלק מן הפוסקים כי אישה המתקרבת לתאריך הלידה המשוער תהיה חייבת לצום, שכן לידה בשלב זה לא נחשבת מוקדמת ולא תהיה מסוכנת לאם או לתינוק. ניכר כי פסיקות אלה התמעטו לאחרונה לאור ההבנה כי התייבשות מהווה סכנה לאישה במהלך הלידה.14
קולות נוספות בתשעה באב
כפי שראינו לעיל, כאשר מעוברת חשה ברע ברמה של חולה שאין בו סכנה, היא פטורה מצום תשעה באב. ערוך השולחן לוקח פסק זה צעד אחד קדימה, וטוען כי מעוברת או מינקת פטורה מן הצום בתשעה באב גם אם עדיין אינה חשה ברע, אלא רק מרגישה חולשה שעלולה להתפתח למחלה:
ערוך השולחן אורח חיים תקנד, ז
עוברות ומניקות – מתענות ומשלימות בתשעה באב, כדרך שמתענות ומשלימות ביום הכיפורים. ואפילו בתשעה באב, אם הן חלושות שקרוב שיפלו לחולי, אף בלא סכנה – אין להן להתענות…דבמקום חולי לא גזרו רבנן… כללו של דבר: כל שהוא בגדר חולה – אינו מתענה בתשעה באב, וכל שאינו בגדר חולה – מתענה. וסתם עוברות ומיניקות – מתענות, אלא אם כן חלושות, וקרובות לחולי.
בנוסף, לפי הרב משה שטרנבוך, המנהג הרווח הוא שבתשעה באב כל מעוברת שלרוב מתקשה לצום (גם כשאינה בהריון) תהיה פטורה מהצום כחולה שאין בה סכנה.
שו”ת תשובות והנהגות ה, קסט
… אמנם נהגו מורי הוראה להורות שרק במעוברת שהצום בעלמא קשה לה גם כשאינה מעוברת פטורה, אבל אם בעלמא הצום קל לה, מורין לה שתצום, ורק כשתרגיש חולשה מיוחדת לא תמשיך אלא תאכל מיד, וכן אני נוהג להורות.
יש מן הפוסקים שהקלו עוד יותר בתשעה באב משום חשש לשלום העובר. מסופר על הרב שלמה זלמן אוירבך כי הוא פטר נשים הרות מצום בתשעה באב, תלוי במקרה, בשל חום היום.15
גם כאן מתייחס הרב יעקב פישר לכל הנשים ההרות כפטורות מצום תשעה באב, משום סכנה:
שו”ת אבן ישראל ט, סב, י
מעוברת אסורה להתענות בת”ב [בתשעה באב], ואין כאן דין שיעורים, כי במקום סכנה לא גזרו חז”ל….
שוב הרב נחום רבינוביץ פוסק כך,16 ושוב נותרו הפטורים הגורפים האלו שנויים במחלוקת.
לסיכום
ככלל, נשים הרות הנמצאות בקו הבריאות וללא סיבוכים ידועים אמורות לצום. פוסקים רבים מתירים למעוברות לשבור את הצום ברגע שיחושו ברע או בחשק עז לאכול. בתשעה באב, מעוברת החשה חולשה או שיש לה היסטוריה של קושי בצומות פטורה מן הצום. חלק מן הפוסקים אף פוטרים נשים הרות מלצום באופן רחב יותר, במיוחד בתשעה באב. פטור מן הצום בעבור אישה בהריון בסיכון הוא נפוץ.
על מעוברת החוששת לבריאותה להתייעץ עם רופא ועם סמכות הלכתית לקראת הצום, ורצוי שתקבל הוראות ברורות כדי שתוכל לצום בבטחה ולדעת מתי יש לשבור את הצום. אם התקבלה ההחלטה שעליה לנסות לצום, היא צריכה להיות מודעת לתחושותיה כדי שלא תגיע למצב שבו הצום עלול לסכן אותה או את עוברה.
יולדת
יום כיפור ותשעה באב
מהרגע שבו מתחילים צירי הלידה,17 לאורך הלידה, ובשלושת הימים הראשונים שלאחריה (כלומר, במשך 72 שעות מהלידה או מאובדן ההיריון),18 מצבה של היולדת נחשב קריטי. משום כך היא נחשבת כחולה שיש בו סכנה, ולכן מחללים בשבילה שבת והיא חייבת לאכול ביום כיפור או בתשעה באב. מותר גם לחלל בשבילה שבת במהלך השבוע הראשון מהלידה:
משנה שבת י"ח, ג
ומילדין את האשה בשבת וקורין לה חכמה ממקום למקום ומחללין עליה את השבתאמרי נהרדעי: חיה…שלשה, בין אמרה צריכה אני ובין אמרה לא צריכה אני – מחללין עליה את השבת. שבעה, אמרה צריכה אני – מחללין עליה את השבת, אמרה לא צריכה אני – אין מחללין עליה את השבת…
שבת קכט ע"א
אמרי נהרדעי: חיה…שלשה, בין אמרה צריכה אני ובין אמרה לא צריכה אני – מחללין עליה את השבת. שבעה, אמרה צריכה אני – מחללין עליה את השבת, אמרה לא צריכה אני – אין מחללין עליה את השבת…
באופן דומה, יולדת הנמצאת בתוך שבוע מאז הלידה או אובדן ההריון (168 שעות) אינה חייבת לצום כל עוד היא או רופאה סבורים כי המזון הכרחי לבריאותה.
שולחן ערוך אורח חיים תריז, ד
יולדת תוך שלשה ימים לא תתענה כלל משלשה עד שבעה אם אמרה צריכה אני מאכילין אותה מכאן ואילך הרי היא ככל אדם
הלכה למעשה, אישה לאחר לידה או אובדן הריון לרוב אינה צמה ביום כיפור או בתשעה באב בתוך שבוע מהלידה. לאחר ניתוח קיסרי, אישה נחשבת לחולה שיש בה סכנה ואינה צמה בשמונה עד עשרה ימים לאחר הלידה, תלוי במצבה.19
אחרי השבוע הראשון שלאחר הלידה, מעמד האישה כיולדת כבר לא פוטר אותה אוטומטית מצום ביום כיפור. עם זאת, היא לרוב תיחשב מינקת (נדון בכך להלן), וייתכן שעדיין תיחשב כחולה. ההלכה תהיה תלויה בנסיבותיה האישיות.
קולות נוספות בתשעה באב
לאור פסיקת הרמב"ן, פוסק השולחן ערוך כי יולדת בתוך שלושים יום מן הלידה אינה צמה בתשעה באב משום שזה צום דרבנן, וחז"ל לא גזרו תעניות במקרים אלה. הרמ"א מסכים שיש כאן מקום להקל. עם זאת, הוא מציין שהמנהג הוא שיולדת (לאחר שבעה ימים מהלידה) כן צמה בתשעה באב אלא אם היא חשה ברע ועלולה להסתכן.20
שולחן ערוך אורח חיים תקנד, ו
חיה כל שלושים יום, וכן חולה שהוא צריך לאכול, אין צריך אומד אלא מאכילין אותו מיד, דבמקום חולי לא גזרו רבנן: הגה: ומיהו נוהגין להתענות, כל זמן שאין להם צער גדול שהיה לחוש לסכנה, והמיקל לא הפסיד:
לעומת זאת, ערוך השולחן קובע כי נשים בתקופתו לא היו חזקות או בריאות כבזמן הרמ"א. משום כך, יולדת נחשבת לחולה ואסור לה לצום בתשעה באב לאורך שלושים הימים שלאחר הלידה.21
ערוך השולחן תקנד, ח
ואולי זהו בימיהם שהדורות היו בריאים וחזקים אבל עכשיו חלילה להיולדת להתענות בט”ב [בט’ באב] תוך ל’ [30 יום], כי עדיין חלושה היא והיא ממש כחולה, ולכן אין להניחן להתענות בט”ב [בט’ באב].
כאשר יולדת בתוך שלושים ימים מן הלידה אינה צמה בתשעה באב, ראוי שתנסה בכל זאת לצום לזמן מועט, אלא אם כן הדבר קשה לה.22
לסיכום
יולדת אינה צמה בשבוע הראשון (168 שעות) לאחר הלידה, והיא פטורה מצום תשעה באב במשך שלושים ימים לאחר הלידה.
מינקת
יום כיפור ותשעה באב
הלכות חולה עשויים להיות רלוונטים גם בעבור תינוק יונק, ובכך גם לאישה מניקה. הגמרא מתייחסת לתינוק ללא אפשרות לינוק כאל מי שנמצא בסכנת חיים.
יבמות קיד ע"א
אמר רב הונא בריה דרב יהושע: סתם תינוק מסוכן אצל חלב.
לפיכך, החתם סופר פוסק כי מותר למינקת בריאה לאכול אפילו ביום כיפור אם תזונת התינוק שלה תלויה לחלוטין בחלב שלה, והוא עלול להיות בסכנה אם תצום.
שו”ת חתם סופר חלק ו – ליקוטים סימן כג
בתשו[בה] דבר שמואל סי’ ק”ז התיר בפשיטות לאשה בריאה מניקת אך בנה הי[ה] מסוכן לחלב אמו ואם תתענה תחלש ולא יהי[ה] לה להניק ויסתכן הולד התיר לה שלא להתענות אע”פי [אף על פי] שהיא עצמה בבריאותה כדי להציל מספק פ”נ [פקוח נפש] של הולד ולא הבי[א] ראי[ה] והוא פשוט דהרי אדם בריא אולם מחלל שבת עבור ספק חולי אעפ”י [אף על פי] שהוא בריא ה”נ [הכי נמי] יאכל הבריא ביה”כ [ביום הכיפורים] להציל הולד מספק פ”נ [פקוח נפש].
הרב נחום רבינוביץ' (להלן) אף מתיר למינקת לשתות ביום כיפור כל אימת שהיא חששה חולשה, אם תזונת התינוק תלויה בה. זאת פסיקה מקובלת,23 אם כי עדיין ישנה מחלוקת בשאלה אם הפסיקה רלוונטית כאשר יש תמ"ל זמין.24 הרב שלמה זלמן אוירבך, למשל, סובר כי זמינות תמ"ל אינה רלוונטית לדיון. בחודשים הראשונים שלאחר הלידה, במצב שבו הצום משפיע על כמויות החלב של האישה המניקה, הוא מרחיק לכת אף יותר ומתיר לה לשתות ביום כיפור לשיעורים (נדון בהגדרתם להלן), גם כאשר התינוק בריא.25
הליכות שלמה, מועדים תשרי-אדר ו, ב
מינקת אם יש חשש שיתמעט החלב ע”י [על ידי] התענית או שמרגשת בעצמה שהוא מתחסר, תשתה פחות פחות מכשיעור, ואין מתחשבין באפשרות הזנת התינוק בתחליפי חלב. הערה ה: וראוי שתרבה בערב יוה”כ [יום הכיפורים] בשתיה, כדי שלא תזדקק לכך. הערה 11: ואם כבר עברו חדשים רבים מיום הלידה, לפעמים אין להקל כולי האי ויעשה שאלת חכם…
ובכל זאת, הרב אוירבך מדגיש כי עדיף שהאישה המניקה תרבה בשתייה לקראת הצום, מה שיכול למנוע ירידה בתפוקת החלב. (גם שאיבת חלב מראש כדי שיהיו מנות נוספות בהישג יד עשויה להועיל).
קולות נוספות בתשעה באב
בתשעה באב, אם המינקת בעצמה חולה ברמה של חולה שאין בו סכנה היא אינה צמה, כפי שפוסקים לכלל החולים.26 בדיוננו בנוגע למעוברת ראינו כי ערוך השולחן פוטר מעוברת או מינקת מן הצום כאשר הן חשות ברע או בחולשה בתשעה באב.
ומה לגבי מינקת בריאה? כפי שראינו בנוגע ליום כיפור, חלק מן הפוסקים סוברים כי כאשר תזונת התינוק תלויה בהנקה, והאם מרגישה שתפוקת החלב יורדת, מותר למינקת לשבור את הצום.
כמו כן, אם התינוק התלוי בחלב האם חש ברע, ללא קשר לשאלה אם המינקת חשה ירידה בתפוקת החלב, התינוק נחשב כחולה שאין בו סכנה, ולפיכך יש בסיס להתיר למינקת שלא לצום בתשעה באב.
מהרש”ם, דעת תורה תק”נ, א ד”ה שמצטערות הרבה
נראה פשוט דמינקת אפילו אם היא אינה מצטערת אבל התינוק מצטער, שאין לו מה לינק…ואולי גם בת”ב [בתשעה באב] יש להקל, דסתם תינוק חולה שאיב”ס [שאין בו סכנה].
בפסיקה שנויה במחלוקת, פוטר הרב נחום רבינוביץ' את כל הנשים המניקות מצום בתשעה באב:
שו”ת שיח נחום לו
כבר כתבו הפוסקים שהדורות האחרונים נחלשו לעומת הדורות הראשונים; ולפיכך יתכן שמה שנהגו הראשונים– אין בכוחם של האחרונים לסבול…מכמה מקורות מוכח שעוברות ומיניקות דינן לכל הפחות כחולה שאין בו סכנה…משום צער התינוק, אין למינקת לצום בתשעה באב, ואפילו ביום הכיפורים יש להורות למינקת המרגישה חולשה לשתות אם עיקר מזונו של התינוק מאמו…
לעומת זאת, בפסיקה פחות רחבה ומקובלת יותר, כותב הרב שטרנבוך כי ברוב המקרים על מינקת לצום בתשעה באב. אך אם קיים חשש אמיתי שהחלב יתייבש והדבר עלול לסכן את התינוק, אסור לה לצום.
תשובות והנהגות ד, קל
מינקת שאם תתענה בת”ב [בתשעה באב] יש חשש רציני שיופסק החלב, והתינוק לא ירצה לקבל תחליף, ועלול להחלישו או לסכנו, יש להתיר לה לאכול בת”ב [בתשעה באב] שמתירין לחולה בלי אומד, ואין רשות להחמיר בזה כיון דיהיה זה על חשבון הולד. ואמנם הלכה פסוקה היא דמעוברות ומניקות מתענין ומשלימין, אין לדיין אלא מה שעיניו רואות ואם עלול להסתכן שרי לה לאכול… וכאן כשיש נדנוד חשש סכנה לולד כשיופסק החלב, אין לה להחמיר לצום שקולא היא לולד ולזה אין לה רשות.
עם זאת, הרב שטרנבוך מציע כי אם אישה יודעת שתינוקה יסכים לקבל תחליף חלב מבלי שהדבר יסכן את בריאותו, עליה לצום.
לסיכום
באופן עקרוני, מינקת צמה ביום כיפור ובתשעה באב. במצב שבו צום המינקת עלול להוביל לסכנה ממשית לתינוקה, אסור לה לצום. גם ביום כיפור, אם התינוק תלוי בחלב האם והצום משפיע לרעה על תפוקת החלב, עשויים להתיר לאם לשתות לשיעורים. בתשעה באב מספיקה רק האפשרות הסבירה לירידה בתפוקת החלב כדי לפטור את המינקת מצום. כמו כן, אם מינקת חשה חולשה ועלולה לחלות בתשעה באב, עליה לאכול.
בכל מקרה על המינקת להתכונן מראש לקראת הצום במגוון דרכים, כגון שתייה מרובה בימים שלפני הצום, שאיבת מנות חלב נוספות שיהיו זמינות בעבורה בצום, וסידור האפשרות לנוח במהלך הצום כדי למנוע מצב של התייבשות או ירידה בכמות החלב.
חלק מן הפוסקים הציעו פטור נרחב למניקות (אם כי פחות מאשר למעוברות) במיוחד בתשעה באב.
חששות מיוחדים בנוגע להנקה, כמו היסטוריה של ירידה בתפוקת החלב, תינוק עם מצב רפואי מורכב, תינוק מתחת לגיל שישה שבועות או אפילו חרדה מפני צום, רלוונטים הן ביום כיפור והן בתשעה באב. על האישה לפנות מראש להכוונה רפואית והלכתית כדי לבחון מה תהיה דרך הפעולה המיטבית עבורה.
האם סביר לצפות מנשים הרות או מניקות לצום?
'אפקט יום כיפור' של נשים בסוף הריונן המובהלות לבית החולים ביום הקדוש עשוי להיות מבהיל. הסיפור הבא ממגזין משפחה מתאר אותו:27
כ. ב. גבנט, 'נולד ביום כיפור', משפחה, 5 באוקטובר, 2011.
בשעות אחר הצהריים המאוחרות של יום הכיפורים החלה בת שבע פרידמן [שם בדוי] לחוש צירים קלים מידי פעם... היא שלחה את אחד מילדיה לבית הכנסת כדי לשאול את בעלה אם עליה לשבור את הצום. "הדבר הבא שאני זוכרת הוא את בעלי פורץ את הדלת יחד עם שני אנשי הצלה", מספרת בת שבע. "גברת פרידמן, אנחנו לוקחים אותך מיד לבית החולים", הם אמרו. "אבל אין לי צירים חזקים! כל מה שרציתי לדעת הוא אם אני צריכה לשבור את הצום", עניתי... כאשר צוות בית החולים הלא יהודי ראה את המלאכים השומרים שלה הלבושים בקיטל ובנעלי ספורט נכנסים לבית החולים, מישהו העיר "לא הייתם פה לפני רגע?". "פנו את המיטות" קראו האנשים. "אנחנו נחזור לפה כל הלילה".
הנקודות החשובות ביותר בסיפור זה הן כמה מהר פעל בעלה של בת שבע בשביל לשמור על בריאותה, כמה בת שבע נותרה ממוקדת בשאלה אם עליה לצום בתוך כל המהומה, ועד כמה מצבה נחשב לנפוץ בעיני צוות ההצלה.
יחד עם זאת, הראיות המדעיות בכל הנוגע להשפעת צום של עשרים וחמש שעות על הנקה והריון אינן חד משמעיות, כך שאין סיבה לבהלה כללית.
העיסוק בשאלה אם יש לצום או לא הוא נפוץ מאוד. עם זאת, לאורך השנים האחרונות אנו עדים לשינוי בגישה של נשים לגבי צומות. מספר הולך וגדל של נשים מטילות ספק בחיובן לצום בזמנים פגיעים אלה של הריון והנקה.
לפני פחות מ-200 שנה, כתב ערוך השולחן שנשים רבות בתקופתו היו מתעקשות שהן חשות מספיק בטוב כדי לצום, גם מיד לאחר לידה.
ערוך השולחן תריז, ד
ובזמנינו ידוע שהן בעצמן יגידו תמיד שאינה צריכה, ואי אפשר לסמוך על זה. ולכן אם יש רופא – ישאלו אצל הרופא. ואם לאו – יגידו הנשים הבקיאות. ואם יש ספק – מאכילין אותה פחות פחות מכשיעור, דספק נפשות להקל
קשה לדמיין דבר כזה קורה באופן כה נרחב כיום, כאשר נשים חוששות יותר מההשלכות הבריאותיות של הצום. במקום זאת, בימינו, סלבריטאים כמו מים ביאליק (שחקנית אמריקנית-יהודיה) הגנו על רעיון הצום בקרב נשים בהריון או מניקות בפני ציבור השואלים:28
מים ביאליק, מדוע אני צמה ביום כיפור
אנשים רבים לא אוהבים את הרעיון של צום, ורבים אינם רואים בצום ערך דתי או רוחני כלשהו. במקרה, אני אדם שאוהב את הקונספט, ומוצאת בו ושואבת ממנו ערך דתי ורוחני רב. כמו כן, צמתי פעמיים בהיותי בהריון, ובהיותי מניקה תינוקות ופעוטות לפי דרישה כל היום וכל הלילה. האם אני טובה יותר ממך משום שאני צמה בהיותי בהריון ומניקה? לא. האם אני עובדת קשה לשם כך? כן... מנסיוני האישי כאם מניקה וכן כיועצת הנקה מוסמכת אני יודעת כי במהלך שלושת החודשים הראשונים להנקה, כאשר תפוקת החלב מתבססת, יש להיזהר מאוד ולשמור על החלב, ולעיתים קרובות תינוקות ירצו לינוק הרבה ביום שלאחר הצום כדי להגביר את כמות החלב שאולי ירדה מעט לאחר יממה ללא אכילה ושתייה. הצום כה חשוב עבורי, כך שאני משקיעה את מירב המאמצים כדי להמשיך ולצום לצד ההנקה: אני מרבה בשתייה יום לפני הצום, ואני רק נחה...
מדוע זה המצב? מדוע הגישה כלפי הצום בקרב נשים הרות ומניקות עברה שינוי כה גדול?
ייתכן שכולנו כקהילה כבר לא מבינים את משמעות הצום. זה דבר מצער, ועלינו לפעול לשנות זאת. (מאמרנו בדרכיה בנושא זה עשוי לעזור בכך.)
סברה נוספת, מצערת באותה מידה, היא שאולי היו הרבה יותר מדי נשים שהסתכנו לאורך השנים בשביל הצום מבלי לדעת שההלכה אינה מחייבת אותן.
חשוב מאוד שכל אישה תבדוק ותשאל אם היא יכולה לצום מבחינה בריאותית, וכיצד ההלכה רואה את הדברים. עליה להיות בקשר עם רופא ועם סמכות הלכתית במקביל כדי להבטיח שתגן על גופה ועל ילדיה, לצד שמירה על מחויבותה להלכה.
שיעורים
ביום כיפור
פטור מצום ביום כיפור לרוב אינו מאפשר אכילה חופשית, אלא מתיר אכילה של "פחות מכשיעור" בכל פעם. כדי להבין את מושג ה"שיעורים", ראשית עלינו לשוב ולעיין בציווי התורה לענות את נפשנו ביום כיפור.
אכילה או שתייה ביום כיפור היא עבירה על המצווה לענות את נפשנו, והעונש על כך הוא חמור – כרת.
ויקרא כ"ג, כט שולחן ערוך אורח חיים תריא, א
כִּי כָל הַנֶּפֶשׁ אֲשֶׁר לֹא תְעֻנֶּה בְּעֶצֶם הַיּוֹם הַזֶּה וְנִכְרְתָה מֵעַמֶּיהָ.ואין חיוב כרת אלא על מלאכה ואכילה ושתיה.
שולחן ערוך אורח חיים תריא, א
ואין חיוב כרת אלא על מלאכה ואכילה ושתיה.
הן גברים והן נשים נענשים בכך.29 (דיון מפורט יותר ראו כאן).
במשנה מובאת כמות האכילה או השתייה שממנה אדם חייב כרת אם אכל או שתה ביום כיפור: אכילת כמות מזון שוות ערך לנפח של תמר גדול, או שתייה בכמות של לחי מלאה בנוזל.
משנה יומא ח', ב
יום הכפורים אסור באכילה, ובשתיה …האוכל ככותבת הגסה כמוה וכגרעינתה והשותה מלא לוגמיו חייב כל האוכלין מצטרפין לככותבת וכל המשקין מצטרפין למלא לוגמיו האוכל ושותה אין מצטרפין [אחת עם השניה]:
בגמרא מובא כי אכילת או שתיית כמות כזו של מזון או משקה היא עברה על חיוב עינוי הנפש, משום שהיא מעניקה לאדם חוויה הפוכה, תחושה של יישוב הדעת, של רוגע:
יומא עט ע"ב
כותבת הגסה שאמרו פחות מכביצה, כביצה – משבעא, ככותבת – מיתבא דעתיה.
חז"ל קבעו כי העבירה היא לאכול כמות כזו של מאכל או של משקה תוך פרק הזמן הנדרש לאכילת חצי כיכר לחם, "כדי אכילת פרס". לרוב הכוונה היא לתשע דקות בערך, אך יש שפוסקים שזהו זמן של שתי דקות (שיטה שעליה סומכים במקרים דחופים).30 בתוספתא מוסבר כי כמויות קטנות של מזון או משקה שאדם אוכל או שותה במרווחים גדולים יותר מכך אינן מתחברות לשיעור שממנו חייבים כרת:
תוספתא כריתות ב', ב
אכל וחזר ואכל וחזר ואכל אם יש מתחלת אכילה ראשונה ועד סוף אכילה אחרונה כדי אכילת פרס מצטרפין ואם לאו אין מצטרפין
ומה אם אדם אוכל פחות משיעור? הגמרא שואלת מדוע החלק הראשון במשנה במסכת יומא מנוסח כ"אסור" לגבי אכילה ביום כיפור, במקום לקבוע כי "חייב" על כך כרת. ניסוח זה מלמד כי כל אכילה או שתייה אסורה ביום כיפור, גם אם לא אוכלים את מלוא הכמות שממנה חייבים כרת:
יומא עג ע"ב
” אסור”? ענוש כרת הוא! אמר רבי אילא ואיתימא רבי ירמיה: לא נצרכה אלא לחצי שיעור… דאיתמר חצי שיעור רבי יוחנן אמר אסור מן התורה ריש לקיש אמר מותר מן התורה…מודה ריש לקיש שאסור מדרבנן.
המוסכמה ההלכתית היא כשיטת רבי יוחנן, הגובר בדרך כלל במחלוקותיו עם ריש לקיש,31 וקובע כי אפילו אכילה חלקית ביום כיפור היא עבירה מדאורייתא. נראה כי ישנו איסור מרומז לאכול או לשתות אפילו את הכמויות הזעירות ביותר ביום כיפור, אולי משום שאפילו כמות קטנה גורעת מן העינוי. הרמב"ם והשולחן ערוך פוסקים שניהם בהתאם:
רמב”ם, הלכות שביתת עשור ב, ג
אכל או שתה פחות משיעור זה אינו חייב כרת אע”פ [אף על פי] שהוא אסור מן התורה בחצי שיעור אין חייבין כרת אלא על כשיעור. והאוכל או השותה חצי שיעור מכין אותו מכת מרדות.הא דבעינן שיעור היינו לחיוב כרת או חטאת אבל איסורא איכא בכל שהוא.
שולחן ערוך אורח חיים תריב, ה
הא דבעינן שיעור היינו לחיוב כרת או חטאת אבל איסורא איכא בכל שהוא.
מתי לאכול או לשתות לשיעורים
האם ההיתר לאכול כל כמות של מזון או של משקה ביום כיפור מוגבלת אך ורק למקרים של פיקוח נפש, או אפשרות של פיקוח נפש, הדוחים מצווה מדאורייתא? הסמ"ג כותב כי ריש לקיש, המתייחס לעבירת אכילת או שתיית חצי שיעור כעבירה דרבנן, מתיר אכילה של כמות הפחותה משיעור רק במקרים של סכנת חיים.32
אבל במקרים של סכנה אמיתית, מדוע הכמויות משנות בכלל? האם ההגבלה לפחות משיעור אינה מיותרת בזמן שחיים נתונים בסכנה, וצריך לאכול במידה מספקת? לפי מספר מפרשים,33 הגמרא הבאה מתייחסת בדיוק לנקודה זו:
כריתות יג ע"א
קתני: התירו לה לעוברה לאכול פחות מכשיעור מפני הסכנה. מפני הסכנה, אפילו טובא נמי תיכול [יותר גם תאכל]! אמר רב פפא, הכי קתני: הותרו לה לעוברה פחות מכשיעור אפילו טובא [הרבה פעמים] מפני הסכנה.
בפירושו על גמרא זו, הרמב"ן מסביר כי גם מי שמותר לו לאכול ביום כיפור (או לעבור על איסורי אכילה אחרים) עדיין צריך לאכול לשיעורים עד כמה שניתן, כדי שלא לעבור על עבירה שעונשה כרת:
תורת האדם שער המיחוש – ענין הסכנה
כלומר שאפילו צריכה לכשעור מאכילין אותה פחות פחות כדי שלא יצטרף …. ונראה שאף בחולה עושין כן כדי להקל עליו מאיסורי כרת ומכות לאיסור בלחוד.
לפי שיטה זו, פיקוח נפש אינו מבטל לחלוטין את ההגבלות של יום כיפור. לכן קבלת עונש קל יותר בזכות אכילה של כמויות קטנות בכל פעם היא דבר משמעותי. נשים לב שהרמב"ן מתייחס כאן לאישה הרה המרגישה שהיא חייבת לאכול כאל חולה שיש בו סכנה.34
אולי בהשראת מקרה זה, כותב ספר החינוך כי מותר אף לחולה שאין בו סכנה לאכול באופן זה אם הוא חש חולשה כה רבה.35
הלכה למעשה
הלכה למעשה, השולחן ערוך פוסק כשיטת הרמב"ן, שמעוברת או חולה שיש בו סכנה צריכים לאכול ולשתות בכמות פחותה משיעור, במרווחי זמן ארוכים יותר מ'כדי אכילת פרס' (הנקרא "שיעורים"), כל עוד זה מספיק בעבורם, ויש דעות מקלות יותר ביחס למדידת השיעורים והזמן שביניהם שעליהן ניתן לסמוך בשעת הדחק. אם ידוע שהאישה חייבת לאכול והרופא או האישה ההרה (או החולה) אומרים שאכילה לשיעורים, גם לשיטות המקלות, אינה מספיקה, או אינם בטוחים אם תהיה מספיקה, עליה לאכול ללא הגבלה.
שולחן ערוך או”ח תריח, ז–ח
כשמאכילין את העוברות או את החולה מאכילין אותם מעט מעט כדי שלא יצטרף לשיעור הילכך מאכילין אותו כשני שלישי ביצה בינונית וישהו כדי אכילת ארבעה ביצים והשתיה יבדקו בחולה עצמו כמה היא כדי שיסלקנו לצד אחד ויראה כמלא לוגמיו: וישקוהו פחות מאותו שיעור וישהו בין שתיה לשתיה כדי אכילת ארבעה ביצים ולפחו[ת] ישהו בין שתיה לשתיה כדי שיעור שתיית רביעית ואם אמדוהו שאין השיעורים הללו מספיקים לו או שהחולה אומר כן או שנסתפקו בדבר מאכילים ומשקים אותו כל צרכו
ראינו שהשיעור לאכילה הוא נפח של תמר גדול. בפועל, נפח ביצה הוא שיעור הרבה יותר נפוץ להלכות אכילה שונות, ועל כן גם יותר מוכר. משום כך השולחן ערוך מסביר שיש לאכול עד כשני שליש מנפח ביצה בבת אחת. זוהי כמות שבוודאות מגיעה לנפח של תמר גדול, הקטן מביצה רק במעט. מקובל כיום לומר שהשיעור לאכילה הוא 30 סמ"ק.36
שיעור השתייה, לחי אחת מלאה בנוזל, ראוי שימדד מראש לפני יום כיפור. ניתן למלא את כל חלל הפה במים, ואז לירוק אותם לתוך כוס מדידה. מחצית הכמות הזו שווה בערך ללחי אחת מלאה. מאחר שמאכל ומשקה אינם מתאחדים ליצירת שיעור, למעשה יש להקפיד על פחות מכשיעור של מאכל ועל פחות מכשיעור של משקה בכל תשע דקות, וניתן גם לעשות כך לסירוגין, לאכול וכ-4.5 דקות לאחר מכן לשתות ולאכול שוב כ-4.5 דקות לאחר מכן. כמו כן, במידת הצורך ניתן לאכול ולשתות לעיתים תכופות יותר, בהסתמך על שיטות מקלות.37
הרב אליעזר מלמד כותב כי אכילה לשיעורים עלולה להיות בעייתית כשלעצמה, שכן אכילה או שתייה של כמות קטנה מדי כל כמה דקות כדי שהאדם יקבל מספיק מזון בשביל להישאר מחוץ לכלל סכנה עשויה למנוע ממנו לנוח כראוי. לאור זאת, הוא פוסק שכאשר חולה זקוק למנוחה, כגון יולדת תשושה, עליו לשתות כרגיל כדי שיצליח לישון ולהתאושש.38
פניני הלכה ימים נוראים, דיני התענית ח, ה
אמנם כאשר יש חשש שהשתייה והאכילה לשיעורים עלולה לגרום להתרשלות כלשהי בחיזוקו של החולה המסוכן, עליו לשתות ולאכול כרגיל. למשל, כאשר היולדת עייפה, מוטב שתשתה כרגיל כדי שתוכל לישון ברציפות ולא תצטרך להישאר ערה על מנת שתספיק לשתות כפי צרכה לשיעורים.
שיעורים בתשעה באב
האם עניין השיעורים רלוונטי בתשעה באב?
פוסקים רבים, ערוך השולחן ביניהם, סוברים שאין עניין בשיעורים בתשעה באב כאשר אדם זקוק לשבור את הצום, ללא קשר למידת החולי שלו.
ערוך השולחן אורח חיים תקנד, ז
פחות מכשיעור לא שייך בט”ב [בט’ באב] שהוא מדרבנן
ערוך השולחן מתייחס לשיעורים כרלוונטיים רק במצוות דאורייתא. בדומה לך, כותב הרב ד"ר אברהם ס. אברהם בחיבורו על רפואה והלכה כי משתמע מהשולחן ערוך ששיעורים אינם תקפים בתשעה באב על חולים, שכן חז"ל לא גזרו עליהם צום.
יחד עם זאת, הוא מציין כי הרב שלמה זלמן אוירבך קבע שאדם בריא שאינו צם מחשש לחלות, או אישה הרה שאינה צמה משום חשש לפגיעה אפשרית בעובר, צריכים לאכול לשיעורים:
נשמת אברהם אורח חיים תקנד
אמנם מפשטות דברי מרן משמע שמותר לו לאכול לא רק מידי דצריך אלא כמו שרגיל בכל יום, ואדרבא ממה שכתב דבמקום חולי לא גזרו רבנן מבואר שאצל החולה אין כאן יום תענית…עדכון: ואמר לי הגרש”ז אויערבאך שליט”א דנקטינן דחולה אינו צריך לאכול לשיעורים, אבל לבריא שמא יחלה, כגון כשיש מגפה בעיר או מעוברת שחלשה ומפחדת שמא תחלה, יאכלו בשיעורים, עכ”ד [עד כאן דבריו]. וחולה שצריך רק שתיה ואינו צריך לאכול, כגון אדם שסובל מאבן בכליה, אמר לי מו”ר הגרי”י נויבירט שליט”א, שישתה ולא יאכל.
פסיקתו של הרב שלמה זלמן אוירבך יכולה גם להתאים למינקת שאינה צמה בתשעה באב משום חשש לבריאות תינוקה.
תשעה באב נדחה
כשתשעה באב חל בשבת הצום נדחה, הוא מתחיל במוצאי שבת ומסתיים במוצאי יום ראשון. במקרה של ברית מילה בתשעה באב, ניתן לקיים את הברית בשעות אחר הצהריים המוקדמות, ומותר לבעלי הברית (האב, המוהל והסנדק לפי הבית יוסף והרמ"א) לשבור את הצום לאחר מכן.
שולחן ערוך אורח חיים תקנט, ט
תשעה באב שחל להיות בשבת ונדחה ליום ראשון, בעל ברית מתפלל מנחה בעוד היום גדול, ורוחץ, ואינו משלים תעניתו, לפי שיום טוב שלו הוא.
נראה כי הלכה זו מעידה על כך שהלכות צום תשעה באב נדחה חמורות פחות מאלה של תשעה באב רגיל, שבו אין שוברים את הצום לכבוד ברית מילה. הרב יעקב ריישר, שנראה כי לשיטתו יולדת בין שבוע לבין שלושים יום לאחר הלידה חייבת לצום אלא אם כן היא חשה ברע, מיישם הלכה זו ומתיר להקל יותר בתשעה באב נדחה, ולשבור את הצום אפילו אם היא חשה מעט שלא טוב.
שו”ת שבות יעקב חלק ג סימן לז
… כיון שנדחה ט”ב [ט’ באב] על יום א’ א”צ [אינו צריך] להשלים אפילו בחולי קצת וכן נהגתי להורות ביולדו[ת] תוך שלשי[ם] או במעוברת ומיחוש קצת דהא אפילו משום כבוד המילה הקילו בהנ”ל
אף שאין נוהגים כיום לפי פסיקת השולחן ערוך בנוגע לברית, ובמקום זאת קובעים את הברית לשעות אחר הצהריים המאוחרות ועורכים את הסעודה החגיגית אחרי השקיעה, פסיקתו של הרב ריישר לגבי יולדת נותרה משמעותית.39
הרב עובדיה יוסף סובר כי יש לצום לפחות עד הצהריים כאשר האדם מסוגל לכך. מי שאוכל במקרה זה, צריך להבדיל ולשתות מכוס ההבדלה (או לתת לילד לשתות) לפני האכילה.
שו”ת יחוה דעת חלק ג סימן מ
נמצא שתענית של תשעה באב דחוי קל יותר מתעניות צבור האחרות כשחלו בזמנן, שהרי בעלי ברית אינם מתענים בתשעה באב דחוי, וחייבים להתענות בשאר צומות שחלו בזמנם. והואיל ומעוברות ומניקות פטורות מלהתענות בשלש צומות אפילו חלו בזמנם, מכל שכן שפטורות מלהתענות בתשעה באב דחוי. ולדברי החמד משה (סימן תקס”ב סק”א), שבעלי ברית רשאים לאכול בתשעה באב דחוי אף בשחרית, גם מעוברות ומניקות יהיו רשאות לאכול מהבוקר. אלא שנכון שישתתפו באבל ובתענית של הרבים, ויתענו עד חצות, ואחר כך יאכלו וישתו…צריכים להבדיל הבדלה על הכוס לפני אכילתם, שהרי אסור לאכול שום דבר עד שיבדיל על הכוס…
אם אני פטורה מצום, מה אני יכולה לעשות בשביל להתחבר למהות היום?
לרוב, נשים הפטורות מצום בתשעה באב או ביום כיפור יכולות לצום לפחות בלילה ללא חשש לבריאותן או לבריאות ילדיהן, וכך יכולות להשתתף בחלק מן הצום. למרות מאמצים אלה, גם לא לצום עשוי להיות מאתגר כמו לצום.
כאשר אוכלים למטרות בריאות בתשעה באב או ביום כיפור, בכל שלב במהלך היום, יכול להיות מועיל לזכור מראש שאוכלים כדי לקיים את ציווי "וחי בהם", ואוכלים מתוך מודעות להזנה ולבריאות.
התפילה הבאה, שפורסמה בספר הלכה הנקרא "תורת היולדת",40 יכולה לסייע למי שחייב לאכול או לשתות להתמקד בכך שגם זו עבודת ה':
תפילה לחולה הצריך לאכול ביום הכיפורים
הנני מוכן ומזומן לקיים מצוות אכילה ושתיה ביום הכיפורים, כמו שכתבת בתורתך: “ושמרתם את חוקותי ואת משפטי אשר יעשה אותם האדם וחי בהם אני ה'” (ויק’ י"ח, ה). ובזכות קיום מצווה זו, תחתום אותי ואת כל חולי עמך ישראל לרפואה שלמה ואזכה ביום הכיפורים הבא לקיים שוב “ועניתם את נפשותיכם” כן יהי רצון, אמן.
מאחר שצום אינו ההיבט היחיד של יום כיפור, הרב שטרנבוך כותב כי ראוי שאישה בהריון שאינה צמה תשתדל להיות חלק מן הציבור ככל האפשר. בתשעה באב היא יכולה להגביל את סוג המאכלים שהיא אוכלת למאכל אחד בכל פעם, כפי שנעשה בסעודה שלפני תשעה באב:
שו”ת תשובות והנהגות ה, קסט
ומיהו אפילו נתיר היום למעוברת, מ”מ [מכל מקום] היא חייבת להשתתף עם הציבור, ואף שאוכלת פירות ושותה בלי חשבון של שיעור, לא גרע מערב ת”ב [תשעה באב] ולא תאכל שני תבשילין…
בעוד שיש להעדיף לצום מאשר להגיע לבית הכנסת בצומות, מי שאינו צם ראוי שיגיע להתפלל במניין או שיפנה זמן להתפלל, לקרוא בתורה, להרהר ולחשוב על חזרה בתשובה לאורך היום.
שרה דיוויס רודולף, אחת העורכות של מיזם דרכיה, מספרת על חוויותיה האישיות במצב זה, ומה למדה מהן:41
שרה דייויס רודולף, "כיצד אכילה ביום כיפור הייתה, ולא הייתה, כל מה שחלמתי שתהיה"
בדרך כלל אני לא רק צריכה לאכול, אני גם נהנית מהאוכל. אבל ביום כיפור הזה לא אכלתי לשם הנאה: זה היה רק לשם הזנה... לא אכלתי דבר למעני; הכל היה למענה [הבת שלה]. בכל עשר דקות קיבלתי החלטה – האם היא זקוקה לעוד גרם של חלב שקדים? גרם של דגנים? אולי מים הפעם?.... לכל ביס היתה מטרה – ולעניות דעתי, עצם ההתכוונות לשם מטרה מסוימת היא ההגדרה של קדושה. אז האכילה ביום כיפור היתה הזדמנות מרגשת לחיות את ההלכה באופן קצת אחר, ולהתמקד בגשמיות באופן מודע ומכוון לקדושה. אבל זה היה גם עצוב... יש הרבה מאוד כוח בתפילה אישית, אבל בשבילי, הכוח של תפילת הנעילה מגיע מן הציבור ומן הקהילה. והבנתי השנה, יותר מתמיד, שעוצמה זו נובעת מכך שעברנו את היום יחד, צמים כולנו, מי שצם בטוב ומי שצם פחות בטוב, בוכים יחד וממלמלים חרישית לה' יחד. יום כיפור יכול להיות חוויה משותפת סוחפת ועוצמתית, וכוחה רב ביותר כחוויה משותפת. קיוויתי שהאכילה ביום כיפור תיתן לי את הכוח להתמקד בתפילותי באופן טוב יותר. אך במקום זאת גיליתי שלמעשה יש דבר חיובי בצום.
כאשר אין ביכולתנו לצום, אנו יכולות לזכות בחיבור מחודש למשמעות הצום תוך כבוד לציווי לשמור על בריאותנו. במציאת האיזון בין השניים, נוכל לחפש ולמצוא רגעים של חיבור, קדושה ותכלית.
העמקה נוספת
הרב מנחם ברונשטיין והרב גבריאל גודמן, צום יום הכיפורים לנשים מעוברות. ניתן למצוא כאן.
הרב דוד ברופסקי, "האם נשים הרות ומניקות יכולות לאכול ביום כיפור?" 9.13.18, The Jewish Press
הרב פרופ' דוב פריימר, מכון שלזינגר, מעוברות ומניקות בצום תשעה באב וביום הכיפורים – הוראות הלכתיות של פוסקי דורנו. ניתן למצוא כאן.
הרב נחום אליעזר רבינוביץ, מעוברות ומניקות בתענית, שו"ת שיח נחום ל"ו. ניתן למצוא כאן.
הערות
שולחן ערוך אורח חיים תריז, א
עוברות ומניקות מתענות ומשלימו[ת] ביום הכפורים.עוברות ומיניקות מתענות בט’ באב כדרך שמתענות ומשלימות ביום כפור
שולחן ערוך אורח חיים תקנד, ה
עוברות ומיניקות מתענות בט’ באב כדרך שמתענות ומשלימות ביום כפור
שולחן ערוך אורח חיים שכח, יז
חולה שנפל מחמת חליו למשכב ואין בו סכנה, (הגה: או שיש לו מיחוש שמצטער וחלה ממנו כל גופו שאז אף על פי שהולך כנפל למשכב דמי (המגיד פ”ב)), אומרים לא”י [לאינו יהודי] לעשות לו רפואה אבל אין מחללין עליו את השבת באיסור דאורייתא, אפילו יש בו סכנת אבר; ולחלל עליו ישראל באיסור דרבנן בידים, יש מתירים אפילו אין בו סכנת אבר; ויש אומרים שאם יש בו סכנת אבר עושין ואם אין בו סכנת אבר אין עושין; ויש אומרים שאם אין בו סכנת אבר עושין בשינוי, ואם יש בו סכנת אבר עושין בלא שינוי; ויש אומרים אפי[לו] יש בו סכנת אבר אין עושין לו דבר שהוא נסמך למלאכה דאורייתא, ודברים שאין בהם סמך מלאכה עושין אפילו אין בו סכנת אבר; ודברי הסברא השלישית נראין.
שולחן ערוך אורח חיים תקנד, ו
חולה שהוא צריך לאכול, אין צריך אומד אלא מאכילין אותו מיד, דבמקום חולי לא גזרו רבנן.
שולחן ערוך אורח חיים תריח
א) חולה שצריך לאכול אם יש שם רופא בקי אפי[לו] הוא עכו”ם שאומר אם לא יאכילו אותו אפשר שיכבד עליו החולי ויסתכן מאכילין אותו על פיו ואין צריך לומר שמא ימות אפי[לו] אם החולה אומר אינו צריך שומעים לרופא ואם החולה אומר צריך אני אפילו מאה רופאים אומרים אינו צריך שומעים לחולה: אם החולה אומר אינו צריך והרופא מסופק מאכילין אותו אבל אם הרופא אומר אינו צריך והחולה אומר ואיני יודע אין מאכילין אותו.
דרכי משה הקצר אורח חיים סימן שכח, ו
וכתב איסור והיתר הארוך (סי’ נט דין ז) הא דסתם בני אדם בקיאין במקצת היינו בסתם ישראל אבל לא בסתם גוים.ועיין לעיל סימן שכ”ח סעיף יו”ד דהביא שם המחבר דעת יש מי שאומר דלא בעינן בקי אלא כל אדם בחזקת בקי קצת לענין ספק נפשות (והיינו באומר עכ”פ [על כל פנים] שמבין בחולי זה) ומסיים הרמ”א שם די”א [דיש אומרים] זה דוקא ברופא ישראל אבל בעכו”ם אינו נאמן עד שיהיה בקי וה”ה [והוא הדין] הכא
משנה ברורה סימן תריח, א
ועיין לעיל סימן שכ”ח סעיף יו”ד דהביא שם המחבר דעת יש מי שאומר דלא בעינן בקי אלא כל אדם בחזקת בקי קצת לענין ספק נפשות (והיינו באומר עכ”פ [על כל פנים] שמבין בחולי זה) ומסיים הרמ”א שם די”א [דיש אומרים] זה דוקא ברופא ישראל אבל בעכו”ם אינו נאמן עד שיהיה בקי וה”ה [והוא הדין] הכא
6. באשר לתשעה באב, הרב משה שטרנבוך מביא מסורת בשם הרב חיים מבריסק, ומחזק אותה באמצעות אנקדוטה על בנו של הרב חיים, הגרי"ז:
שו”ת תשובות והנהגות ד, קל
ופירש הגר”ח מבריסק זצ”ל דבמקום שלא גזרו צום, גם אם יצום לא קיים מצות צום דת”ב [דתשעה באב] שלא גזרו עליו. (וזכורני שהלכתי פ”א [פעם אחת] עם מרן הגאון דבריסק הגריז”ס זצ”ל, וראה יהודי שעבר על ידינו החולה במחלת הסוכר, רץ אחריו הגרי”ז וא”ל [ואמר לו] חוששני שתצום בת”ב [בתשעה באב], תדע שאתה חולה ואין לך לצום.)
נשמת אברהם או”ח תריז תריז
הפריה במבחנה (IVF). הסיכון של הפלה באשה שהרתה באמצעות טיפול הפריה במבחנה הינו גבוה יותר בשבועות הראשונים של ההריון, ואילו לאחר מכן אין הבדל בינה לבין אשה שהרתה באופן רגיל …באשה שיש לה בעיה קשה בפוריות והריון רגיש (כפי הנתונים דלעיל), אין אנו יודעים אם עצם ההימנעות משתיה וההתיבשות במשך הצום יכולים להיות גורם נוסף להפלה, במשך השבועות הראשונים בהם קיים סיכון גבוה להפלה. ואמר לי הגרש”ז אויערבאך זצ”ל שמכיון שקיים ספק בדבר, צריכה מעוברת כזו לשתות לשיעורין במשך השבועות הראשונים של הריונה (וכמובן גם לא ללכת לבית הכנסת במשך היום).
10. הרמ"א מוסיף כי האישה לא צריכה לבקש לאכול. די בכך שיהיה סימן ניכר למצוקה פיזית, כגון שפניה משתנות. המגן אברהם מציין שגם ההפך הוא הנכון, גם אם פניה של האישה אינן משתנות אבל היא אומרת שהיא זקוקה למזון, נותנים לה לאכול:
מגן אברהם או”ח תריז, א
אף על פי שלא אמרה. משמע דאם אמרה צריכה אני אף על פי שאין פניה משתנו
הרב פרופ’ נחום אליעזר רבינוביץ, עוברות ומניקות בתענית, תחומין כרך יז מכון צומת, אלון שבות, תשנ”ז
העובדה שהבה”ג מנסח את דינו בהכללה "דידעינן … מתעקר ולדה", ומביא ראיה לכך מדין הריחה – הרי זה מוכיח שיתכן שלא רק בהריחה יש סיכון כזה, ואין זה דין פרטי דוקא בהריחה, אלא שכמובן הדבר תלוי אם יש לנו ידיעה כל שהיא כגון זאת. בזמן האחרון גילו הרופאים, שמן החודש החמישי והלאה הסיכויים הם ניכרים שהצום יגרום להתכווצויות הרחם – כלומר, שהולד ייעקר ממקומו ותהיה הפלה, ר”ל [רחמנא ליצלן], או במקרה הכי טוב לידה מוקדמת עם כל הסיכונים הכרוכים בכך. השווה ב”ח (סי’ תריז ד”ה ומ”ש וכן): "עוברה שהריחה, אפילו לא נשתנו פניה – מאכילין אותה, דאע”פ [דאף על פי] שהיא עצמה אינה בסכנה עכשיו מאחר שלא נשתנו פניה, מכל מקום הולד עומד בסכנה, דאי לא אכלה מתעקר ולדה וימות. ואז גם היא תסתכן, שכל המפלת בחזקת סכנה היא. וכן יראה מלשון הרא”ש והר”ן … והרמב”ם נראה ממנו שתופס שיטת הרא”ש והר”ן ורבינו [הטור].”… במקום שיש חשש שהולד ייעקר, ואפילו אין האשה מרגישה חולשה, זה נידון כפיקוח נפש והמעוברת חייבת לאכול אפילו ביום כיפור, ואין צריך לומר בתשעה באב. הואיל והוכח שבהרבה מקרים הצום עלול לגרום להתכווצויות הרחם מן החודש החמישי בהריון ואילך, יש לחוש לכך. כמובן שביום כיפור תאכל או תשתה פחות מכשיעור, ובהפסק כדי שיעור אכילת פרס.
13. גם הרב שלמה זלמן אוירבך התנגד לפסיקות הגורפות לפטור נשים הרות מצום ביום כיפור, מטעמים דומים:
נשמת אברהם אורח חיים תריז, א
הדברים הללו היו לעיני מורנו ורבנו הגרש”ז אויערבאך זצ”ל שהסכים להם והוסיף בכתב: אך אם היא מרגישה מאד לא טוב רצוי שתתחיל לשתות פחות פחות מכשיעור, עכ”ל. ובהליכות שלמה, כתוב בשם הגאון זצ”ל: כל אשה בריאה שהריונה תקין וגם לא הפילה בפעמים קודמות, אין כל סיבה ע”פ [=על פי] דעת הרופאים שהצום עלול לגרום נזק לה או לעוברה אלא לעתים רחוקות מאד, ולכן מה שלעתים רחוקות במקרים מיוחדים עלול להגרם נזק לאשה או לעוברה, אין זה בגדר של סכנה, ועליה להתענות כרגיל, דכיון שקבעו חז”ל בסתמא שהמעוברת חייבת בתענית – אף בזמנם שלא טיפלו בעירוי נוזלים מבחוץ וכדו’ – ולא חששו כלל שהתענית עלולה לסכנה, אין לנו להתיר באופן כללי מה שאסרו להדיא. ואף בחדש התשיעי תתענה כרגיל, כי החשש שהתמעטות הנוזלים והדם עקב הצום עלולים לסכן אותה אח”כ [אחר כך] אם תלד ביוהכ”פ [ביום הכיפורים], הוא ע”פ [על פי] הרופאים חשש קטן מאד, עכ”ל. ובהערה שם: ויצויין שאף לאחר שהראו לפניו חוו”ד [חוות דעת] שנתפרסמו בענין זה ע”י [על ידי] רופאים, לא הסכימה דעתו כלל להקל בזה באופן כללי, ונתרעם הרבה על אלו שרצו להקל בכך בתענית יום הכפורים החמורה, עכ”ל.
14. הרב משה שטרנבוך מסביר מדוע צום בעבור אישה הרה בחודש תשיעי אינו עניין של מה בכך, ומדוע יש להקל. אם האישה חשה חולשה, עלול להיות מסוכן בעבורה להתחיל צירים תוך כדי צום. מעבר לכך, עדיף שהעובר יוולד כמה שיותר סמוך לתאריך המשוער.
תשובות והנהגות ה, קסט
… ודע שיש פוסקים שמקילין וכמ”ש [וכמו שכתבתי], אבל בחודש התשיעי שלא איכפת לן אם תלד שאין בזה סכנה לא הקילו, אבל בחלושה יש לצדד שיתכן שאם תלד כשהיא חלשה מהצום תסתכן יותר בלידה, ואף אם תאכל מיד כשתרגיש צירי לידה מ”מ [מכל מקום] עדיין תשאר חלושה מהצום והלידה קשה ביותר, וא”כ [ואם כן] כיון שמחמיר מצבה ע”י [על ידי] הצום פטורה לצום, ובעיקר יש לפוטרה משום דאף שאין סכנה בולד שנולד לפני זמנו לפני גמר החודש התשיעי, אבל אסור לזרז ולמהר לידה דקים לן שנגמר אבריו רק כשבטבע עומד לצאת ועד אז אבריו רפויים (ופטורה לצום שמחמיר מצב הולד), ולכן המיקל בחלושה יש לו על מה לסמוך. (ומיהו בגמר החודש תשיעי שכבר נגמרו אבריו נראה שצריכה לצום אם ברור שלא יזיק).
הליכות שלמה, מועדי השנה ניסן-אב, טז, ארחות הלכה הערה 2
כן היה רבנו מורה לשואלים. אלא שע”פ [שעל פי] רוב הוסיף אח”כ [אחר כך] שבזמננו נהגו המורים בארץ ישראל להקל למעוברת שלא להתענות, מפני מזג האויר הקשה וחולשת הדורות (ולכמה שואלים התבטא ‘אמי וזוגתי לא התענו בת”ב [בתשעה באב] בימי עיבורן’). וכן נהג רבנו במשפחתו וכו’, שכל מי שידע בה שעלולה להחלש וכדו’ ע”י [על ידי] התענית, הקדים בימים שלפני התענית להורות לה לבל תתענה, ואמר שמה שהוא מיקל בזה יותר מן המפורש בפוסקים להדיא הוא ע”פ [על פי] מסורת ההוראה הנ”ל בארץ ישראל…עכ”ז [עם כל זה] נזהר ולא התיר לומר כן בשמו כהיתר כללי אלא חקר בעצמו כל שואל….
משנה ברורה תריז, ט
יולדת וכו’ – ואפילו אם לא ילדה עדיין רק אחזו לה חבלי לידה וכפי המבואר לעיל בסימן ש”ל ס”ג דנקראת יולדת לענין לחלל עליה את השבת וה”ה [והוא הדין] דנקראת גם יולדת לענין זה שלא תתענה
18. ספירה לפי שעות, מעת לעת, פירושה ספירת יממות של 24 שעות מרגע הלידה. לפיכך, שלושת הימים יסתיימו 72 שעות לאחר הלידה. שיטה מחמירה יותר תהיה לספור את יום הלידה כיום הראשון, ואחריו יומיים מלאים. לפי השיטה המקלה, אישה שילדה ביום שני בשעה 11:00 בבוקר, תסיים את שלושת הימים לאחר 72 שעות, בשעה 11:00 בבוקר ביום חמישי. לפי השיטה המחמירה, שלושת הימים שלה הם שני, שלישי ורביעי, והיא מסיימת אותם עם השקיעה ביום רביעי (אור ליום חמישי).
משנה ברורה תריז, יג
אין מונין אותם מעל”ע [מעת לעת] – עיין לעיל סימן ש”ל במ”ב סק”י דכמה פוסקים סוברין דימים אלו במעל”ע [במעת לעת] שיערו אותם ושיש להקל למעשה וכן מצאתי בישועות יעקב דהמיקל בספק נפשות לחשוב השבעה ימים מעל”ע [מעת לעת] לא הפסיד:
19. ראו כאן.
מכון שלזינגר, חולים ביום הכיפורים – קווים כלליים לענין הצום עפ”י הוראות מרן הגר”ש וואזנר
יולדת בניתוח קיסרי עד 10-8 יום. (לפי המצב והכרעת רופא מוסמך)
20. לדברי המהרש"ל, קיים פטור גורף ליולדת רק שבעה ימים לאחר הלידה. לאחר מכן, הפטור חל רק אם היא עדיין חשה חלשה ולא החלימה לחלוטין מהלידה. בפועל, נדיר שאישה תגיע להחלמה מלאה מהלידה תוך שלושים יום.
שו”ת מהרש”ל סימן נג
… ומ”מ [ומכל מקום] לאו דוקא כל ל’ יום שהיא קרוייה חיה אלא כל זמן שעדיין יש בה חולשה ולא נתרפאת מלידתה אבל אחר שחזרה לבריאתה מתענות ומשלימות אפילו בשאר תעניות הכתובים … [אין צריך אומד] והיינו בתוך ז’ אבל לאחר ז’ אפילו אמרה צריכה אני לאכול מתענה א”ל שהיא קצת חולה …… ומ”מ [ומכל מקום] לאו דוקא כל ל’ יום שהיא קרוייה חיה אלא כל זמן שעדיין יש בה חולשה ולא נתרפאת מלידתה אבל אחר שחזרה לבריאתה מתענות ומשלימות אפילו בשאר תעניות הכתובים … [אין צריך אומד] והיינו בתוך ז’ אבל לאחר ז’ אפילו אמרה צריכה אני לאכול מתענה א”ל שהיא קצת חולה …
שו”ת מהרש”ל סימן נג
… ומ”מ [ומכל מקום] לאו דוקא כל ל’ יום שהיא קרוייה חיה אלא כל זמן שעדיין יש בה חולשה ולא נתרפאת מלידתה אבל אחר שחזרה לבריאתה מתענות ומשלימות אפילו בשאר תעניות הכתובים … [אין צריך אומד] והיינו בתוך ז’ אבל לאחר ז’ אפילו אמרה צריכה אני לאכול מתענה א”ל שהיא קצת חולה …
21. המשנה ברורה מזהיר כי יולדת בין שבעה עד שלושים ימים אחרי הלידה החשה מספיק טוב לנסות לצום, אך בזמן הצום חשה חולשה משמעותית, חייבת לאכול מיד.
משנה ברורה תקנד, ט
ואם אירע ביולדת בריאה שמתענה ומרגשת באמצע היום שום חולשה יתירה, יש לפסוק שלא תתענה בשארית היום
משנה ברורה תקנד, יד
ועיין באליהו רבה שכתב, דאפילו יולדת שאינה מתענה, תתענה איזה שעות. אכן אם גם זה קשה לה, לא תתענה כלל:
23. חלק מן הדעות מתייחסות גם לשינויים בהאכלה העשויים לגרום או לחום או לקשיי עיכול להיות 'ספק סכנה' אפילו בקרב ילדים בריאים.
באר היטב תריז
מניקה שיש לה ילד חולה ומסוכן ואינו רוצה לינק כי אם ממנה ואם מתענית סכנה הוא לולד אינה מתענה אפילו ביה”כ [ביום הכיפורים] תשובת דבר שמואל סי’ ק”ז:ובזמננו שמצוי מאד חלאים מתרגשות בתינוקות נראה דכל שיש ספק שיגרום לו קלקול מעיים לעציר או לשלשל, או גרם כאב מעיים, או חם כל שהו, הוא בכלל ספק סכנה, שכל קלקול אפשר שיגרום חולי, וכל חולי ספק סכנה….
חזון איש שבת נט, ד
ובזמננו שמצוי מאד חלאים מתרגשות בתינוקות נראה דכל שיש ספק שיגרום לו קלקול מעיים לעציר או לשלשל, או גרם כאב מעיים, או חם כל שהו, הוא בכלל ספק סכנה, שכל קלקול אפשר שיגרום חולי, וכל חולי ספק סכנה….
24. הרב מרדכי אליהו, למשל, כותב כי ירידה בתפוקת החלב אינה סיבה מספקת לשבירת צום מדאורייתא, בשל האפשרות לתת תמ"ל. פוסקים אחרים, ביניהם הרב שלמה זלמן אוירבך (לעיל) חולקים על כך.
הרב משה הררי, מקראי קודש ליום הכיפורים פרק ט’ הערה נז
והגר”מ אליהו שליט”א אמר לי, שמניקה שידוע שהחלב שלה יפסק בשל התענית, אך לא ידוע אם תינוקה תלוי רק בחלב שלה, או שיתכן שיסתפק במטרנה או בתחליפים אחרים, שבמקרה זה לא תאכל מינקת זו, ואפי[לו] לא בשיעורים, אלא אומרים שהתינוק יסתפק במטרנה. ואמנם בט’ באב מקילים בזה, אך ביום הכיפורים מחמירים.
25. ראו גם את שיטת הרב אביגדור נבנצאל, הסובר כי כל אישה מניקה שחלבה עלול להתייבש צריכה לשתות לשיעורים ביום כיפור:
הרב משה הררי, מקראי קודש ליום הכיפורים פרק ט’ הערה נז
עפי”ד [על פי דברי] הגר”א נבנצל שליט”א שאמר לי בענין מינקת, שאם יש חשש שיפסק החלב חייבת היא לשתות בשיעורים. ובא”י [ובארץ ישראל] בימים חמים ודאי קיים החשש הזה שעלול חלבה להיפסק. והטעם כיון שהגמ[רא] אומרת שסתם תינוק מסוכן הוא אצל חלב, ולכן אם תתחיל מיד בתחילת היום לשתות בשיעורים, בד”כ [בדרך כלל] לא יפסק החלב … והוסיף, שדבריו אמורים לגבי כל תינוק שגילו עד עשרים וארבעה חודשים אם הוא יונק עדיין… ושאלתיו, האם זה אמור אף לגבי אשה שמניקה חלקית…וענה לי, שדבריו אמורים אף לגבי מי שמניקה חלקית. כיון ששאר דברים, ואפילו תחליף “מטרנה”, אינם מחסנים את התינוק כמו חלב אם אמיתי. ואפי’ אם התינוק יונק רק פעם אחת ביום הדין כן, כי חלב האם מחסן אותו ממחלות.. וכל שינוי תזונה הרי החזו”א [החזון איש] אמר שזה פיקו”נ [פיקוח נפש].
26. הרב עובדיה יוסף מבהיר זאת:
שו”ת יחוה דעת א, מב
וכל זה בסתם מעוברות ומניקות, אבל אם יש שם חולי אע”פ [אף על פי] שאין בו סכנה, אינן מתענות, וכמבואר בדברי הרמב”ן בספר תורת האדם (ענין אבלות ישנה, דף פ”ה ע”ד), שחולה שאין בו סכנה אין צריך אומד, אלא מאכילים אותו מיד, שבמקום חולי לא גזרו חכמים.
סוכה כח ע"א – כח ע"ב
יום הכפורים מדרב יהודה אמר רב נפקא, דאמר רב יהודה אמר רב וכן תנא דבי רבי ישמעאל: אמר קרא “איש או אשה” השוה הכתוב אשה לאיש לכל עונשין שבתורה.
שו”ת חתם סופר חלק ו – ליקוטים סימן כג
וישהה בין שתי[ה] לשתי[ה] כדי אכילת פרס שהוא לכל היותר ט’ מינוטין (דקות) ולכ”הפ [ולכל הפחות] ב’ מינוט[ין]
31. ניתן לפרש את דברי הירושלמי כתומכים במסקנה זו (אם כי ייתכן שריש לקיש מתייחס כאן לשיעור חלקי של מלאכה אסורה ולא לשיעור חלקי של אכילה):
תלמוד ירושלמי מסכת תרומות ו, א פני משה שם
דאמר רשב”ל [רבי שמעון בן לקיש] אכל חצי זית בהעלם אחד פטור … מודה רשב”ל [רבי שמעון בן לקיש] באיסורי הנאה ומודה רשב”ל [רבי שמעון בן לקיש] ביוה”כ [ביום הכיפורים] ומודה רשב”ל [רבי שמעון בן לקיש] בעתיד להשלים.מודה רשב”ל [רבי שמעון בן לקיש] באיסורי הנייה. מן התורה דאפי[לו] בחצי שיעור אסור הוא: ומודי רשב”ל [רבי שמעון בן לקיש] ביוה”כ [ביום הכיפורים]. דאפילו בכחצי שיעור אסור הוא וכן מודה הוא בעתיד להשלים לכשיעור שהיה דעתו בתחילה לכך אף על פי שעדיין לא אכל אלא כחצי שיעור חל האיסור עליו:
פני משה שם
מודה רשב”ל [רבי שמעון בן לקיש] באיסורי הנייה. מן התורה דאפי[לו] בחצי שיעור אסור הוא: ומודי רשב”ל [רבי שמעון בן לקיש] ביוה”כ [ביום הכיפורים]. דאפילו בכחצי שיעור אסור הוא וכן מודה הוא בעתיד להשלים לכשיעור שהיה דעתו בתחילה לכך אף על פי שעדיין לא אכל אלא כחצי שיעור חל האיסור עליו:
סמ”ג כריתות יג ע"א
מפני הסכנה – ואפי[לו] לריש לקיש דחצי שיעור מותר מן התורה מדרבנן מיהו אסור ובמקום הסכנה התירו.
34. הרא"ש מביא את דברי הרמב"ן ואז מבדיל בין שני המקרים: מעוברת במקרה זה אינה זקוקה בהכרח לאישור רפואי רשמי שהיא בסכנה כאשר היא בטוחה שהיא זקוקה לאוכל. עצם היעדר יישוב הדעת שהעינוי אמור לגרום יכול להיות סכנה בעבורה, ועל כן מתירים לה לאכול על סמך תחושותיה. יחד עם זאת, לחולה אסור לאכול ללא אישור רפואי.
רא”ש יומא ח, יג
ונראה לי דבחולה אין עושין כן אלא ע”פ [על פי] רופא אם אומר שיספיק לו להאכילו ממנו מעט מעט וכן בעוברה נמי אם אין דעתה מיושבת בכך צריך להאכילה כשיעור.
ספר החינוך מצוה שיג
ולפיכך מי שהוא חולה אף על פי שאין בו סכנה גמורה, אם יהיה חלוש הרבה ראוי להאכילו ולהשקותו מעט מעט כשיעור שאמרנו, ונותנין ריוח בין אכילה ושתיה של פעם אחת לפעם אחרת כדי שיעור אכילת פרס…
39. הרב וואזנר, למשל, פוסק כי אישה הרה שחשה אפילו מעט ברע יכולה לאכול בתשעה באב נדחה. גם המגן אברהם מרחיב את הפטור המוחלט בתשעה באב נדחה ליולדת ביום השמיני לאחר הלידה. המגן אברהם דן במקרה של יולדת בשבת ב' באב. אישה זו תהיה שבעה ימים לאחר לידה בט' באב, ולרוב תהיה פטורה מצום לפי פוסקים רבים שראינו לעיל. עם זאת, במקרה זה, מאחר והצום נדחה ליום ראשון, היא למעשה תהיה שמונה ימים לאחר הלידה, ולפי רוב השיטות תהיה חייבת לצום למעט שעת הדחק. המגן אברהם מסיק שכיוון שתשעה באב נדחה, ניתן להקל ואינה צריכה לצום. המשנה ברורה (שם) מסכים. (כיום, הרבה נשים מקילות בשלושים הימים הראשונים לאחר הלידה בכל מקרה.)
שו”ת שבט הלוי חלק ו סימן ע אות ד
… וכן לענין חיה כל ל’ יום מ”מ [מכל מקום] לענין ט”ב [ט’ באב] שנדחה יש להקל שלא תתענה, וכיו”ב [וכיוצא בזה] כתב הגרע”א [הגאון רבי עקיבא איגר] סי[מן] תקנ”ט בשם תשובת שבו”י ח”ג סי’ לז דאפילו בחולה קצת ומעוברות שיש מיחוש קצת דמותרים לאכול בכה”ג [בכהאי גוונא].חיה כל ל’: כ[תב] רש”ל בתשו[בה] יולדת בשבת ב’ אב חייבת להתענות בט”ב [בט’ באב] שנדחה דדוקא תוך ז’ פטור[ה] אבל אחר ז’ אפי[לו] אמרה צריכה אני חייבת אא”כ [אלא אם כן] חולה קצת עכ”ל וז”ל ד”מ [וזה לשון דרכי משה] מיהו בב”י סימן תקנ”ט משמע דיש להתענות אחר ז’ … מיהו בט”ב [בט’ באב] שנדחה יש להקל
מגן אברהם תקנד, ט
חיה כל ל’: כ[תב] רש”ל בתשו[בה] יולדת בשבת ב’ אב חייבת להתענות בט”ב [בט’ באב] שנדחה דדוקא תוך ז’ פטור[ה] אבל אחר ז’ אפי[לו] אמרה צריכה אני חייבת אא”כ [אלא אם כן] חולה קצת עכ”ל וז”ל ד”מ [וזה לשון דרכי משה] מיהו בב”י סימן תקנ”ט משמע דיש להתענות אחר ז’ … מיהו בט”ב [בט’ באב] שנדחה יש להקל
מקורות
כדי לראות את המקורות האלו בהקשרם באתר ספריא, לחצו כאן!
הגדרות בסיס
פסחים נד ע"ב
דרש רבא: עוברות ומניקות מתענות ומשלימות בו כדרך שמתענות ומשלימות ביום הכיפורים
ויקרא פרק י"ח, ה
וּשְׁמַרְתֶּם אֶת חֻקֹּתַי וְאֶת מִשְׁפָּטַי אֲשֶׁר יַעֲשֶׂה אֹתָם הָאָדָם וָחַי בָּהֶם אֲנִי ה’.“וחי בהם” – ולא שימות בהם.
יומא פה ע"ב
“וחי בהם” – ולא שימות בהם.
יומא פג ע"א
ספק נפשות הוא וספק נפשות להקל
שולחן ערוך אורח חיים תריח, ה
אם החולה אומר אינו צריך, והרופא מסופק, מאכילין אותו
שו”ת אגרות משה אורח חיים ג, צא
לע”ד [לפי עניות דעתי] מאחר שמחלה זו שיש לו היא גורמת שיחלה בעוד מחלה מסוכנת יש להחשיב גם מחלה זו למסוכנת, אף שאם נדע שלא יחלה יותר אין במחלה זו סכנה כיון שאם לא יתרפא ממחלה זו אפשר שיסתכן במחלה אחרת הרי ממילא הויא מחלה זו סכנה להחולה בזה.
רמב”ן תורת האדם
… חולה שהוא צריך לאכול, אין צריכין אומד אלא מאכילין אותם מיד דבמקום חולה לא גזרו רבנן.
ערוך השולחן תקנד, ז
…מוטל במטה גם ביום הכיפורים אינו מתענה, דכל שמוטל במטה הוא בסכנה, כדמוכח בשבת [לב]… אבל בעלי מיחושים בעלמא – מתענים. כללו של דבר: כל שהוא בגדר חולה – אינו מתענה בתשעה באב, וכל שאינו בגדר חולה – מתענה.
שו”ת חתם סופר ו, כג
משמע כשהם סגורין בביתם אין התענית מזיק להם א”כ [אם כן] יתענו ויהיה סגורים ויתפללו ביחידות ולא יקראו בתורה כי אין זה כדאי לדחות אי[סור] כרת דאורי[יתא]
שו”ת תשובות והנהגות ב, רצב
וכיום הנכון שמעוברת שחוששת שתרגיש חולשה או בכל חולה שאין בו סכנה יזהר שלא להתאמץ כלל ביוהכ”פ [ביום הכיפורים] ובפרט בטיפול בילדיה, ותנוח ותשכב, ויהא הבעל זריז לעסוק בזה, ובמצב זה בדרך כלל לא תרגיש חולשה מיוחדת ותוכל לקיים מצות היום כראוי.
יומא פג ע"א
אמר ר’ ינאי: חולה אומר צריך ורופא אומר אינו צריך, שומעין לחולה. מ”ט [מאי טעמא]? "לב יודע מרת נפשו" (משלי י"ד, י)…רופא אומר צריך וחולה אומר אינו צריך, שומעין לרופא. מ”ט[מאי טעמא]? תונבא הוא דנקיט ליה [טשטוש הדעת הוא שתפס אותו, ולכן החולה אינו מבחין בצורך שלו לאכול].
משנה ברורה סימן תריח, ה
כתבו הפוסקים אם החולה רוצה להחמיר אחר שצריך לכך עליו נאמר “אך את דמכם לנפשותיכם אדרוש.”
מעוברת
ספר הלכות גדולות יג – הלכות יום הכיפורים
עוברה וידעינן דאי לא אכלה מתעקר ולדה, אף על גב דאמרינן ספק בן קיימא הוא ספק נפל הוא, שפיר דמי למיתן לה…
תורת האדם להרמב”ן שער המיחוש – ענין הסכנה
ודקאמר [בה”ג] נמי משום סכנת ולד שמע מינה אפי[לו] ליכא למיחש לדידה מחללין…לענין שמירת מצות מחללין עליה, אמרה תורה חלל עליו שבת אחת שמא ישמור שבתות הרבה. הלכך אפי[לו] בהצלת עובר פחות מבן ארבעים יום שאין לו חיות כלל מחללין עליו כדעת בעל הלכות.
רש”י יומא פב ע"א
אם אינה אוכלת שניהן מסוכנין.
משנה יומא ח', ה
עוברה שהריחה מאכילין אותה עד שתשיב נפשה. חולה מאכילין אותו על פי בקיאין ואם אין שם בקיאין מאכילין אותו על פי עצמו עד שיאמר די.
שולחן ערוך אורח חיים תריז, יב
עוברה שהריחה ופניה משתנים אע”פ [אף על פי] שלא אמרה צריכה אני… לוחשין לה באזנה שיום הכפורים הוא אם נתקררה דעתה בזכרון זה מוטב ואם לאו מאכילין אותה שתתיישב דעתה.
הרב משה הררי, מקראי קודש יום הכיפורים ט, הערה כז
אמר לי הגר”א נבנצל שמעוברת שמרגישה לא טוב א”צ [אין צורך] ללחוש לה, ולכן אם מרגישה היא סחרחורת, ואפילו סחרחורת חלשה, צריכה היא לשתות. אם די לה בשיעורים תשתה בשיעורים, ואם לאו תשתה כדי צרכה. וזאת משום שהיא מעוברת, וא”צ [ואין צורך] להחמיר לה…וכעבור זמן שאלתי את הגר”מ אליהו שליט”א בענינים אלה. ולאחר שקרא את מה שכתבנו בשם הגר”א נבנצל (הנ”ל) בענין מעוברת שיש לה סחרחורת או בחילות בשל התענית, אמר שלדעתו אין הדין כך…
שו”ת אבן-ישראל ז לו, ד
שנחלשו הדורות ועשרות נשים שצמו הפילו אחרי הצום, ל”צ [לא צריך] גם לשאול לרופא ופשוט דאסורות להתענות ביום הכפורים… וקיי”ל [וקיימא לן] אין הולכין בפקוח נפש אחר הרוב…
שו”ת ציץ אליעזר יז, כ (ד)
והנה לדעתי זוהי קולא גדולה עד מאד לבוא להתיר בהיתר כללי לאכול ביוהכ”פ [ביום הכיפורים] לנשים מעוברות בגלל נימוק של “נחלשו הדורות”, ולא רק להתיר כי אם גם להצריכן על כך…ולעומת מה שכותב מעשרות רבות של נשים שמפילות ע”י [על ידי] התענית, הנה יודעים אנו לעומת זה מכל אתר ואתר על מאות ואלפי נשים מעוברות שמתענות ביום הכפורים ולא מפילות ח”ו [חס ושלום], ואיך נוכל בגלל מקרים של עשרות נשים שמפילות …שהן מהוות מיעוטא דמיעוטא, לבוא משום כך לעקור הלכות גדולות בזה וקבועות לחיוב תענית בש”ס רמב”ם ושו”ע [ושלחן ערוך] באין חולק, ולקבוע [ב]גלל כן מדעת עצמנו כי נשתנו הטבעיים בזה?…לכן לדעתי ברור הדבר לפי ההלכה כי אין לתת בזה היתר באופן כללי, ועל אחת כמה שאין להצריך אותן במפגיע כן לאכול, אלא יש לתת הוראה להן כי בכל מקרה של חולשה או סטיה מהמצב הנורמלי, עליהן לעשות שאלת חכם שיורה להן את הדרך שילכו בהן לפי המצב שיתברר לפניו במקרה הפרטי של השואלת.
ערוך השולחן אורח חיים תקנד, ז
עוברות ומניקות – מתענות ומשלימות בתשעה באב, כדרך שמתענות ומשלימות ביום הכיפורים. ואפילו בתשעה באב, אם הן חלושות שקרוב שיפלו לחולי, אף בלא סכנה – אין להן להתענות…דבמקום חולי לא גזרו רבנן… כללו של דבר: כל שהוא בגדר חולה – אינו מתענה בתשעה באב, וכל שאינו בגדר חולה – מתענה. וסתם עוברות ומיניקות – מתענות, אלא אם כן חלושות, וקרובות לחולי.
שו”ת תשובות והנהגות ה, קסט
… אמנם נהגו מורי הוראה להורות שרק במעוברת שהצום בעלמא קשה לה גם כשאינה מעוברת פטורה, אבל אם בעלמא הצום קל לה, מורין לה שתצום, ורק כשתרגיש חולשה מיוחדת לא תמשיך אלא תאכל מיד, וכן אני נוהג להורות.
שו”ת אבן ישראל ט, סב, י
מעוברת אסורה להתענות בת”ב [בתשעה באב], ואין כאן דין שיעורים, כי במקום סכנה לא גזרו חז”ל….
יולדת
משנה שבת י"ח, ג
ומילדין את האשה בשבת וקורין לה חכמה ממקום למקום ומחללין עליה את השבתאמרי נהרדעי: חיה…שלשה, בין אמרה צריכה אני ובין אמרה לא צריכה אני – מחללין עליה את השבת. שבעה, אמרה צריכה אני – מחללין עליה את השבת, אמרה לא צריכה אני – אין מחללין עליה את השבת…
שבת קכט ע"א
אמרי נהרדעי: חיה…שלשה, בין אמרה צריכה אני ובין אמרה לא צריכה אני – מחללין עליה את השבת. שבעה, אמרה צריכה אני – מחללין עליה את השבת, אמרה לא צריכה אני – אין מחללין עליה את השבת…
שולחן ערוך אורח חיים תריז, ד
יולדת תוך שלשה ימים לא תתענה כלל משלשה עד שבעה אם אמרה צריכה אני מאכילין אותה מכאן ואילך הרי היא ככל אדם
שולחן ערוך אורח חיים תקנד, ו
חיה כל שלושים יום, וכן חולה שהוא צריך לאכול, אין צריך אומד אלא מאכילין אותו מיד, דבמקום חולי לא גזרו רבנן: הגה: ומיהו נוהגין להתענות, כל זמן שאין להם צער גדול שהיה לחוש לסכנה, והמיקל לא הפסיד:
ערוך השולחן תקנד, ח
ואולי זהו בימיהם שהדורות היו בריאים וחזקים אבל עכשיו חלילה להיולדת להתענות בט”ב [בט’ באב] תוך ל’ [30 יום], כי עדיין חלושה היא והיא ממש כחולה, ולכן אין להניחן להתענות בט”ב [בט’ באב].
מינקת
יבמות קיד ע"א
אמר רב הונא בריה דרב יהושע: סתם תינוק מסוכן אצל חלב.
שו”ת חתם סופר חלק ו – ליקוטים סימן כג
בתשו[בה] דבר שמואל סי’ ק”ז התיר בפשיטות לאשה בריאה מניקת אך בנה הי[ה] מסוכן לחלב אמו ואם תתענה תחלש ולא יהי[ה] לה להניק ויסתכן הולד התיר לה שלא להתענות אע”פי [אף על פי] שהיא עצמה בבריאותה כדי להציל מספק פ”נ [פקוח נפש] של הולד ולא הבי[א] ראי[ה] והוא פשוט דהרי אדם בריא אולם מחלל שבת עבור ספק חולי אעפ”י [אף על פי] שהוא בריא ה”נ [הכי נמי] יאכל הבריא ביה”כ [ביום הכיפורים] להציל הולד מספק פ”נ [פקוח נפש].
הליכות שלמה, מועדים תשרי-אדר ו, ב
מינקת אם יש חשש שיתמעט החלב ע”י [על ידי] התענית או שמרגשת בעצמה שהוא מתחסר, תשתה פחות פחות מכשיעור, ואין מתחשבין באפשרות הזנת התינוק בתחליפי חלב. הערה ה: וראוי שתרבה בערב יוה”כ [יום הכיפורים] בשתיה, כדי שלא תזדקק לכך. הערה 11: ואם כבר עברו חדשים רבים מיום הלידה, לפעמים אין להקל כולי האי ויעשה שאלת חכם…
מהרש”ם, דעת תורה תק”נ, א ד”ה שמצטערות הרבה
נראה פשוט דמינקת אפילו אם היא אינה מצטערת אבל התינוק מצטער, שאין לו מה לינק…ואולי גם בת”ב [בתשעה באב] יש להקל, דסתם תינוק חולה שאיב”ס [שאין בו סכנה].
שו”ת שיח נחום לו
כבר כתבו הפוסקים שהדורות האחרונים נחלשו לעומת הדורות הראשונים; ולפיכך יתכן שמה שנהגו הראשונים– אין בכוחם של האחרונים לסבול…מכמה מקורות מוכח שעוברות ומיניקות דינן לכל הפחות כחולה שאין בו סכנה…משום צער התינוק, אין למינקת לצום בתשעה באב, ואפילו ביום הכיפורים יש להורות למינקת המרגישה חולשה לשתות אם עיקר מזונו של התינוק מאמו…
תשובות והנהגות ד, קל
מינקת שאם תתענה בת”ב [בתשעה באב] יש חשש רציני שיופסק החלב, והתינוק לא ירצה לקבל תחליף, ועלול להחלישו או לסכנו, יש להתיר לה לאכול בת”ב [בתשעה באב] שמתירין לחולה בלי אומד, ואין רשות להחמיר בזה כיון דיהיה זה על חשבון הולד. ואמנם הלכה פסוקה היא דמעוברות ומניקות מתענין ומשלימין, אין לדיין אלא מה שעיניו רואות ואם עלול להסתכן שרי לה לאכול… וכאן כשיש נדנוד חשש סכנה לולד כשיופסק החלב, אין לה להחמיר לצום שקולא היא לולד ולזה אין לה רשות.
כ. ב. גבנט, 'נולד ביום כיפור', משפחה, 5 באוקטובר, 2011.
בשעות אחר הצהריים המאוחרות של יום הכיפורים החלה בת שבע פרידמן [שם בדוי] לחוש צירים קלים מידי פעם... היא שלחה את אחד מילדיה לבית הכנסת כדי לשאול את בעלה אם עליה לשבור את הצום. "הדבר הבא שאני זוכרת הוא את בעלי פורץ את הדלת יחד עם שני אנשי הצלה", מספרת בת שבע. "גברת פרידמן, אנחנו לוקחים אותך מיד לבית החולים", הם אמרו. "אבל אין לי צירים חזקים! כל מה שרציתי לדעת הוא אם אני צריכה לשבור את הצום", עניתי... כאשר צוות בית החולים הלא יהודי ראה את המלאכים השומרים שלה הלבושים בקיטל ובנעלי ספורט נכנסים לבית החולים, מישהו העיר "לא הייתם פה לפני רגע?". "פנו את המיטות" קראו האנשים. "אנחנו נחזור לפה כל הלילה".
ערוך השולחן תריז, ד
ובזמנינו ידוע שהן בעצמן יגידו תמיד שאינה צריכה, ואי אפשר לסמוך על זה. ולכן אם יש רופא – ישאלו אצל הרופא. ואם לאו – יגידו הנשים הבקיאות. ואם יש ספק – מאכילין אותה פחות פחות מכשיעור, דספק נפשות להקל
מים ביאליק, מדוע אני צמה ביום כיפור
אנשים רבים לא אוהבים את הרעיון של צום, ורבים אינם רואים בצום ערך דתי או רוחני כלשהו. במקרה, אני אדם שאוהב את הקונספט, ומוצאת בו ושואבת ממנו ערך דתי ורוחני רב. כמו כן, צמתי פעמיים בהיותי בהריון, ובהיותי מניקה תינוקות ופעוטות לפי דרישה כל היום וכל הלילה. האם אני טובה יותר ממך משום שאני צמה בהיותי בהריון ומניקה? לא. האם אני עובדת קשה לשם כך? כן... מנסיוני האישי כאם מניקה וכן כיועצת הנקה מוסמכת אני יודעת כי במהלך שלושת החודשים הראשונים להנקה, כאשר תפוקת החלב מתבססת, יש להיזהר מאוד ולשמור על החלב, ולעיתים קרובות תינוקות ירצו לינוק הרבה ביום שלאחר הצום כדי להגביר את כמות החלב שאולי ירדה מעט לאחר יממה ללא אכילה ושתייה. הצום כה חשוב עבורי, כך שאני משקיעה את מירב המאמצים כדי להמשיך ולצום לצד ההנקה: אני מרבה בשתייה יום לפני הצום, ואני רק נחה...
שיעורים
ויקרא כ"ג, כט
כִּי כָל הַנֶּפֶשׁ אֲשֶׁר לֹא תְעֻנֶּה בְּעֶצֶם הַיּוֹם הַזֶּה וְנִכְרְתָה מֵעַמֶּיהָ.ואין חיוב כרת אלא על מלאכה ואכילה ושתיה.
שולחן ערוך אורח חיים תריא, א
ואין חיוב כרת אלא על מלאכה ואכילה ושתיה.
משנה יומא ח', ב
יום הכפורים אסור באכילה, ובשתיה …האוכל ככותבת הגסה כמוה וכגרעינתה והשותה מלא לוגמיו חייב כל האוכלין מצטרפין לככותבת וכל המשקין מצטרפין למלא לוגמיו האוכל ושותה אין מצטרפין [אחת עם השניה]:
יומא עט ע"ב
כותבת הגסה שאמרו פחות מכביצה, כביצה – משבעא, ככותבת – מיתבא דעתיה.
תוספתא כריתות ב', ב
אכל וחזר ואכל וחזר ואכל אם יש מתחלת אכילה ראשונה ועד סוף אכילה אחרונה כדי אכילת פרס מצטרפין ואם לאו אין מצטרפין
יומא עג ע"ב
” אסור”? ענוש כרת הוא! אמר רבי אילא ואיתימא רבי ירמיה: לא נצרכה אלא לחצי שיעור… דאיתמר חצי שיעור רבי יוחנן אמר אסור מן התורה ריש לקיש אמר מותר מן התורה…מודה ריש לקיש שאסור מדרבנן.
רמב”ם, הלכות שביתת עשור ב, ג
אכל או שתה פחות משיעור זה אינו חייב כרת אע”פ [אף על פי] שהוא אסור מן התורה בחצי שיעור אין חייבין כרת אלא על כשיעור. והאוכל או השותה חצי שיעור מכין אותו מכת מרדות.הא דבעינן שיעור היינו לחיוב כרת או חטאת אבל איסורא איכא בכל שהוא.
שולחן ערוך אורח חיים תריב, ה
הא דבעינן שיעור היינו לחיוב כרת או חטאת אבל איסורא איכא בכל שהוא.
כריתות יג ע"א
קתני: התירו לה לעוברה לאכול פחות מכשיעור מפני הסכנה. מפני הסכנה, אפילו טובא נמי תיכול [יותר גם תאכל]! אמר רב פפא, הכי קתני: הותרו לה לעוברה פחות מכשיעור אפילו טובא [הרבה פעמים] מפני הסכנה.
תורת האדם שער המיחוש – ענין הסכנה
כלומר שאפילו צריכה לכשעור מאכילין אותה פחות פחות כדי שלא יצטרף …. ונראה שאף בחולה עושין כן כדי להקל עליו מאיסורי כרת ומכות לאיסור בלחוד.
שולחן ערוך או”ח תריח, ז–ח
כשמאכילין את העוברות או את החולה מאכילין אותם מעט מעט כדי שלא יצטרף לשיעור הילכך מאכילין אותו כשני שלישי ביצה בינונית וישהו כדי אכילת ארבעה ביצים והשתיה יבדקו בחולה עצמו כמה היא כדי שיסלקנו לצד אחד ויראה כמלא לוגמיו: וישקוהו פחות מאותו שיעור וישהו בין שתיה לשתיה כדי אכילת ארבעה ביצים ולפחו[ת] ישהו בין שתיה לשתיה כדי שיעור שתיית רביעית ואם אמדוהו שאין השיעורים הללו מספיקים לו או שהחולה אומר כן או שנסתפקו בדבר מאכילים ומשקים אותו כל צרכו
פניני הלכה ימים נוראים, דיני התענית ח, ה
אמנם כאשר יש חשש שהשתייה והאכילה לשיעורים עלולה לגרום להתרשלות כלשהי בחיזוקו של החולה המסוכן, עליו לשתות ולאכול כרגיל. למשל, כאשר היולדת עייפה, מוטב שתשתה כרגיל כדי שתוכל לישון ברציפות ולא תצטרך להישאר ערה על מנת שתספיק לשתות כפי צרכה לשיעורים.
ערוך השולחן אורח חיים תקנד, ז
פחות מכשיעור לא שייך בט”ב [בט’ באב] שהוא מדרבנן
נשמת אברהם אורח חיים תקנד
אמנם מפשטות דברי מרן משמע שמותר לו לאכול לא רק מידי דצריך אלא כמו שרגיל בכל יום, ואדרבא ממה שכתב דבמקום חולי לא גזרו רבנן מבואר שאצל החולה אין כאן יום תענית…עדכון: ואמר לי הגרש”ז אויערבאך שליט”א דנקטינן דחולה אינו צריך לאכול לשיעורים, אבל לבריא שמא יחלה, כגון כשיש מגפה בעיר או מעוברת שחלשה ומפחדת שמא תחלה, יאכלו בשיעורים, עכ”ד [עד כאן דבריו]. וחולה שצריך רק שתיה ואינו צריך לאכול, כגון אדם שסובל מאבן בכליה, אמר לי מו”ר הגרי”י נויבירט שליט”א, שישתה ולא יאכל.
תשעה באב נדחה
שולחן ערוך אורח חיים תקנט, ט
תשעה באב שחל להיות בשבת ונדחה ליום ראשון, בעל ברית מתפלל מנחה בעוד היום גדול, ורוחץ, ואינו משלים תעניתו, לפי שיום טוב שלו הוא.
שו”ת שבות יעקב חלק ג סימן לז
… כיון שנדחה ט”ב [ט’ באב] על יום א’ א”צ [אינו צריך] להשלים אפילו בחולי קצת וכן נהגתי להורות ביולדו[ת] תוך שלשי[ם] או במעוברת ומיחוש קצת דהא אפילו משום כבוד המילה הקילו בהנ”ל
שו”ת יחוה דעת חלק ג סימן מ
נמצא שתענית של תשעה באב דחוי קל יותר מתעניות צבור האחרות כשחלו בזמנן, שהרי בעלי ברית אינם מתענים בתשעה באב דחוי, וחייבים להתענות בשאר צומות שחלו בזמנם. והואיל ומעוברות ומניקות פטורות מלהתענות בשלש צומות אפילו חלו בזמנם, מכל שכן שפטורות מלהתענות בתשעה באב דחוי. ולדברי החמד משה (סימן תקס”ב סק”א), שבעלי ברית רשאים לאכול בתשעה באב דחוי אף בשחרית, גם מעוברות ומניקות יהיו רשאות לאכול מהבוקר. אלא שנכון שישתתפו באבל ובתענית של הרבים, ויתענו עד חצות, ואחר כך יאכלו וישתו…צריכים להבדיל הבדלה על הכוס לפני אכילתם, שהרי אסור לאכול שום דבר עד שיבדיל על הכוס…
תפילה לחולה הצריך לאכול ביום הכיפורים
הנני מוכן ומזומן לקיים מצוות אכילה ושתיה ביום הכיפורים, כמו שכתבת בתורתך: “ושמרתם את חוקותי ואת משפטי אשר יעשה אותם האדם וחי בהם אני ה'” (ויק’ י"ח, ה). ובזכות קיום מצווה זו, תחתום אותי ואת כל חולי עמך ישראל לרפואה שלמה ואזכה ביום הכיפורים הבא לקיים שוב “ועניתם את נפשותיכם” כן יהי רצון, אמן.
שו”ת תשובות והנהגות ה, קסט
ומיהו אפילו נתיר היום למעוברת, מ”מ [מכל מקום] היא חייבת להשתתף עם הציבור, ואף שאוכלת פירות ושותה בלי חשבון של שיעור, לא גרע מערב ת”ב [תשעה באב] ולא תאכל שני תבשילין…
שרה דייויס רודולף, "כיצד אכילה ביום כיפור הייתה, ולא הייתה, כל מה שחלמתי שתהיה"
בדרך כלל אני לא רק צריכה לאכול, אני גם נהנית מהאוכל. אבל ביום כיפור הזה לא אכלתי לשם הנאה: זה היה רק לשם הזנה... לא אכלתי דבר למעני; הכל היה למענה [הבת שלה]. בכל עשר דקות קיבלתי החלטה – האם היא זקוקה לעוד גרם של חלב שקדים? גרם של דגנים? אולי מים הפעם?.... לכל ביס היתה מטרה – ולעניות דעתי, עצם ההתכוונות לשם מטרה מסוימת היא ההגדרה של קדושה. אז האכילה ביום כיפור היתה הזדמנות מרגשת לחיות את ההלכה באופן קצת אחר, ולהתמקד בגשמיות באופן מודע ומכוון לקדושה. אבל זה היה גם עצוב... יש הרבה מאוד כוח בתפילה אישית, אבל בשבילי, הכוח של תפילת הנעילה מגיע מן הציבור ומן הקהילה. והבנתי השנה, יותר מתמיד, שעוצמה זו נובעת מכך שעברנו את היום יחד, צמים כולנו, מי שצם בטוב ומי שצם פחות בטוב, בוכים יחד וממלמלים חרישית לה' יחד. יום כיפור יכול להיות חוויה משותפת סוחפת ועוצמתית, וכוחה רב ביותר כחוויה משותפת. קיוויתי שהאכילה ביום כיפור תיתן לי את הכוח להתמקד בתפילותי באופן טוב יותר. אך במקום זאת גיליתי שלמעשה יש דבר חיובי בצום.
שו''ת
עיון בשאלות ותשובות שונה מקריאת מאמר. השו"ת תמציתי וממוקד, ולעיתים קריאה בו אף יעילה יותר כאשר רוצים לדעת את הנושא באופן מעשי. בשו"ת קיימת התייחסות אישית לפונה. קריאת שו"ת מאפשרת למידה וחיבור לנושא, הזדהות והזדמנות ללמידה משותפת במרחב הוירטואלי. לשליחת שאלה לחצו כאן!
שאלות בהשקפה
האם סביר לצפות מנשים הרות או מניקות לצום?
'אפקט יום כיפור' של נשים בסוף הריונן המובהלות לבית החולים ביום הקדוש עשוי להיות מבהיל. הסיפור הבא ממגזין משפחה מתאר אותו:27
כ. ב. גבנט, 'נולד ביום כיפור', משפחה, 5 באוקטובר, 2011.
בשעות אחר הצהריים המאוחרות של יום הכיפורים החלה בת שבע פרידמן [שם בדוי] לחוש צירים קלים מידי פעם... היא שלחה את אחד מילדיה לבית הכנסת כדי לשאול את בעלה אם עליה לשבור את הצום. "הדבר הבא שאני זוכרת הוא את בעלי פורץ את הדלת יחד עם שני אנשי הצלה", מספרת בת שבע. "גברת פרידמן, אנחנו לוקחים אותך מיד לבית החולים", הם אמרו. "אבל אין לי צירים חזקים! כל מה שרציתי לדעת הוא אם אני צריכה לשבור את הצום", עניתי... כאשר צוות בית החולים הלא יהודי ראה את המלאכים השומרים שלה הלבושים בקיטל ובנעלי ספורט נכנסים לבית החולים, מישהו העיר "לא הייתם פה לפני רגע?". "פנו את המיטות" קראו האנשים. "אנחנו נחזור לפה כל הלילה".
הנקודות החשובות ביותר בסיפור זה הן כמה מהר פעל בעלה של בת שבע בשביל לשמור על בריאותה, כמה בת שבע נותרה ממוקדת בשאלה אם עליה לצום בתוך כל המהומה, ועד כמה מצבה נחשב לנפוץ בעיני צוות ההצלה.
יחד עם זאת, הראיות המדעיות בכל הנוגע להשפעת צום של עשרים וחמש שעות על הנקה והריון אינן חד משמעיות, כך שאין סיבה לבהלה כללית.
העיסוק בשאלה אם יש לצום או לא הוא נפוץ מאוד. עם זאת, לאורך השנים האחרונות אנו עדים לשינוי בגישה של נשים לגבי צומות. מספר הולך וגדל של נשים מטילות ספק בחיובן לצום בזמנים פגיעים אלה של הריון והנקה.
לפני פחות מ-200 שנה, כתב ערוך השולחן שנשים רבות בתקופתו היו מתעקשות שהן חשות מספיק בטוב כדי לצום, גם מיד לאחר לידה.
ערוך השולחן תריז, ד
ובזמנינו ידוע שהן בעצמן יגידו תמיד שאינה צריכה, ואי אפשר לסמוך על זה. ולכן אם יש רופא – ישאלו אצל הרופא. ואם לאו – יגידו הנשים הבקיאות. ואם יש ספק – מאכילין אותה פחות פחות מכשיעור, דספק נפשות להקל
קשה לדמיין דבר כזה קורה באופן כה נרחב כיום, כאשר נשים חוששות יותר מההשלכות הבריאותיות של הצום. במקום זאת, בימינו, סלבריטאים כמו מים ביאליק (שחקנית אמריקנית-יהודיה) הגנו על רעיון הצום בקרב נשים בהריון או מניקות בפני ציבור השואלים:28
מים ביאליק, מדוע אני צמה ביום כיפור
אנשים רבים לא אוהבים את הרעיון של צום, ורבים אינם רואים בצום ערך דתי או רוחני כלשהו. במקרה, אני אדם שאוהב את הקונספט, ומוצאת בו ושואבת ממנו ערך דתי ורוחני רב. כמו כן, צמתי פעמיים בהיותי בהריון, ובהיותי מניקה תינוקות ופעוטות לפי דרישה כל היום וכל הלילה. האם אני טובה יותר ממך משום שאני צמה בהיותי בהריון ומניקה? לא. האם אני עובדת קשה לשם כך? כן... מנסיוני האישי כאם מניקה וכן כיועצת הנקה מוסמכת אני יודעת כי במהלך שלושת החודשים הראשונים להנקה, כאשר תפוקת החלב מתבססת, יש להיזהר מאוד ולשמור על החלב, ולעיתים קרובות תינוקות ירצו לינוק הרבה ביום שלאחר הצום כדי להגביר את כמות החלב שאולי ירדה מעט לאחר יממה ללא אכילה ושתייה. הצום כה חשוב עבורי, כך שאני משקיעה את מירב המאמצים כדי להמשיך ולצום לצד ההנקה: אני מרבה בשתייה יום לפני הצום, ואני רק נחה...
מדוע זה המצב? מדוע הגישה כלפי הצום בקרב נשים הרות ומניקות עברה שינוי כה גדול?
ייתכן שכולנו כקהילה כבר לא מבינים את משמעות הצום. זה דבר מצער, ועלינו לפעול לשנות זאת. (מאמרנו בדרכיה בנושא זה עשוי לעזור בכך.)
סברה נוספת, מצערת באותה מידה, היא שאולי היו הרבה יותר מדי נשים שהסתכנו לאורך השנים בשביל הצום מבלי לדעת שההלכה אינה מחייבת אותן.
חשוב מאוד שכל אישה תבדוק ותשאל אם היא יכולה לצום מבחינה בריאותית, וכיצד ההלכה רואה את הדברים. עליה להיות בקשר עם רופא ועם סמכות הלכתית במקביל כדי להבטיח שתגן על גופה ועל ילדיה, לצד שמירה על מחויבותה להלכה.
אם אני פטורה מצום, מה אני יכולה לעשות בשביל להתחבר למהות היום?
לרוב, נשים הפטורות מצום בתשעה באב או ביום כיפור יכולות לצום לפחות בלילה ללא חשש לבריאותן או לבריאות ילדיהן, וכך יכולות להשתתף בחלק מן הצום. למרות מאמצים אלה, גם לא לצום עשוי להיות מאתגר כמו לצום.
כאשר אוכלים למטרות בריאות בתשעה באב או ביום כיפור, בכל שלב במהלך היום, יכול להיות מועיל לזכור מראש שאוכלים כדי לקיים את ציווי "וחי בהם", ואוכלים מתוך מודעות להזנה ולבריאות.
התפילה הבאה, שפורסמה בספר הלכה הנקרא "תורת היולדת",40 יכולה לסייע למי שחייב לאכול או לשתות להתמקד בכך שגם זו עבודת ה':
תפילה לחולה הצריך לאכול ביום הכיפורים
הנני מוכן ומזומן לקיים מצוות אכילה ושתיה ביום הכיפורים, כמו שכתבת בתורתך: “ושמרתם את חוקותי ואת משפטי אשר יעשה אותם האדם וחי בהם אני ה'” (ויק’ י"ח, ה). ובזכות קיום מצווה זו, תחתום אותי ואת כל חולי עמך ישראל לרפואה שלמה ואזכה ביום הכיפורים הבא לקיים שוב “ועניתם את נפשותיכם” כן יהי רצון, אמן.
מאחר שצום אינו ההיבט היחיד של יום כיפור, הרב שטרנבוך כותב כי ראוי שאישה בהריון שאינה צמה תשתדל להיות חלק מן הציבור ככל האפשר. בתשעה באב היא יכולה להגביל את סוג המאכלים שהיא אוכלת למאכל אחד בכל פעם, כפי שנעשה בסעודה שלפני תשעה באב:
שו”ת תשובות והנהגות ה, קסט
ומיהו אפילו נתיר היום למעוברת, מ”מ [מכל מקום] היא חייבת להשתתף עם הציבור, ואף שאוכלת פירות ושותה בלי חשבון של שיעור, לא גרע מערב ת”ב [תשעה באב] ולא תאכל שני תבשילין…
בעוד שיש להעדיף לצום מאשר להגיע לבית הכנסת בצומות, מי שאינו צם ראוי שיגיע להתפלל במניין או שיפנה זמן להתפלל, לקרוא בתורה, להרהר ולחשוב על חזרה בתשובה לאורך היום.
שרה דיוויס רודולף, אחת העורכות של מיזם דרכיה, מספרת על חוויותיה האישיות במצב זה, ומה למדה מהן:41
שרה דייויס רודולף, "כיצד אכילה ביום כיפור הייתה, ולא הייתה, כל מה שחלמתי שתהיה"
בדרך כלל אני לא רק צריכה לאכול, אני גם נהנית מהאוכל. אבל ביום כיפור הזה לא אכלתי לשם הנאה: זה היה רק לשם הזנה... לא אכלתי דבר למעני; הכל היה למענה [הבת שלה]. בכל עשר דקות קיבלתי החלטה – האם היא זקוקה לעוד גרם של חלב שקדים? גרם של דגנים? אולי מים הפעם?.... לכל ביס היתה מטרה – ולעניות דעתי, עצם ההתכוונות לשם מטרה מסוימת היא ההגדרה של קדושה. אז האכילה ביום כיפור היתה הזדמנות מרגשת לחיות את ההלכה באופן קצת אחר, ולהתמקד בגשמיות באופן מודע ומכוון לקדושה. אבל זה היה גם עצוב... יש הרבה מאוד כוח בתפילה אישית, אבל בשבילי, הכוח של תפילת הנעילה מגיע מן הציבור ומן הקהילה. והבנתי השנה, יותר מתמיד, שעוצמה זו נובעת מכך שעברנו את היום יחד, צמים כולנו, מי שצם בטוב ומי שצם פחות בטוב, בוכים יחד וממלמלים חרישית לה' יחד. יום כיפור יכול להיות חוויה משותפת סוחפת ועוצמתית, וכוחה רב ביותר כחוויה משותפת. קיוויתי שהאכילה ביום כיפור תיתן לי את הכוח להתמקד בתפילותי באופן טוב יותר. אך במקום זאת גיליתי שלמעשה יש דבר חיובי בצום.
כאשר אין ביכולתנו לצום, אנו יכולות לזכות בחיבור מחודש למשמעות הצום תוך כבוד לציווי לשמור על בריאותנו. במציאת האיזון בין השניים, נוכל לחפש ולמצוא רגעים של חיבור, קדושה ותכלית.
שו"ת