מהי מצוות שמחת יום טוב? באיזה אופן נשים חייבות בה?
תקציר
מהי מצוות שמחה ביום טוב, "ושמחת בחגך"?
המצווה היא להגיע לתחושה פנימית של שמחה לפני ה'. ניתן לקיים את המצווה באמצעות פעולות חיצוניות משמחות שמשפיעות על תחושת השמחה הפנימית שלנו. בזמן שבית המקדש היה קיים, קיום המצווה כלל גם עלייה לרגל ואכילת קורבן שַלמֵי שמחה.
שמחה אמיתית לפני ה' היא דרך לעבודת ה', ואינה רוח שטות או קלות דעת. שמחה אמיתית תכלול דאגה לשמחתם של החלשים יותר בחברה.
האם נשים חייבות במצווה זו?
מצד אחד, השמחה בחג נראית כמצוות עשה שהזמן גרמה, שממנה נשים לרוב פטורות. אך מצד שני, התורה כוללת גם נשים ברשימת החייבים לשמוח בחג.
בגמרא מובאים דבריו של רבי זירא, שלפיו נשים חייבות לחלוטין במצווה זו. אביי מציע כי חיוב הנשים הוא עקיף, או לפחות עקיף יותר משל הגברים, מאחר שהבעל נושא באחריות ההלכתית לספק לאשתו דברים שיגרמו לה שמחה בחג.
ההסכמה ההלכתית היא שנשים אכן חייבות במצוות שמחת יום טוב.
מהי משמעות הדבר, הלכה למעשה?
על אישה לסעוד בסעודות החג, כולל לאכול בשר ויין (אם מאכלים אלה משמחים אותה). עלייה לקבל, או לרכוש בעבור עצמה, מתנות שישמחו אותה, או לעשות דברים אחרים שיוסיפו לשמחתה לפני ה', וכן להשתדל לשמח את בני ביתה ואת בני קהילתה בחג.
העמקה
תרגום: שיראל גרסון | עריכה בעברית: עדיה בלנק
הגדרת המצווה
כל אחד מן המועדים בלוח השנה שלנו מסמן נקודת ציון דתית משמחת, הקשורה לקשר שלנו עם הקב"ה ועם ארץ ישראל. בפסח מתחיל קציר האביב, כשאנו חוגגים את חירותנו ואת גאולתנו כעם ה'. בחג השבועות אנו חוגגים את קציר התבואה ואת מתן תורה, המחברת אותנו לה'. בסוכות אנו חוגגים את איסוף היבול ואת הנס שעשה לנו ה' במדבר בדרכנו אל הארץ המובטחת.
בשל כך, התורה מצווה אותנו לשמוח בחגים:1
דברים ט"ז, י–טו
וְעָשִׂיתָ חַג שָׁבֻעוֹת לַה' אֱ-לֹהֶיךָ מִסַּת נִדְבַת יָדְךָ אֲשֶׁר תִּתֵּן כַּאֲשֶׁר יְבָרֶכְךָ ה' אֱ-לֹהֶיךָ. וְשָׂמַחְתָּ לִפְנֵי ה' אֱ-לֹהֶיךָ אַתָּה וּבִנְךָ וּבִתֶּךָ וְעַבְדְּךָ וַאֲמָתֶךָ וְהַלֵּוִי אֲשֶׁר בִּשְׁעָרֶיךָ וְהַגֵּר וְהַיָּתוֹם וְהָאַלְמָנָה אֲשֶׁר בְּקִרְבֶּךָ בַּמָּקוֹם אֲשֶׁר יִבְחַר ה' אֱ-לֹהֶיךָ לְשַׁכֵּן שְׁמוֹ שָׁם. וְזָכַרְתָּ כִּי עֶבֶד הָיִיתָ בְּמִצְרָיִם וְשָׁמַרְתָּ וְעָשִׂיתָ אֶת הַחֻקִּים הָאֵלֶּה. חַג הַסֻּכֹּת תַּעֲשֶׂה לְךָ שִׁבְעַת יָמִים בְּאָסְפְּךָ מִגָּרְנְךָ וּמִיִּקְבֶךָ. וְשָׂמַחְתָּ בְּחַגֶּךָ אַתָּה וּבִנְךָ וּבִתֶּךָ וְעַבְדְּךָ וַאֲמָתֶךָ וְהַלֵּוִי וְהַגֵּר וְהַיָּתוֹם וְהָאַלְמָנָה אֲשֶׁר בִּשְׁעָרֶיךָ. שִׁבְעַת יָמִים תָּחֹג לַה' אֱ-לֹהֶיךָ בַּמָּקוֹם אֲשֶׁר יִבְחַר ה' כִּי יְבָרֶכְךָ ה' אֱ-לֹהֶיךָ בְּכֹל תְּבוּאָתְךָ וּבְכֹל מַעֲשֵׂה יָדֶיךָ וְהָיִיתָ אַךְ שָׂמֵחַ.
שמחת החג נובעת מעצם חיבורנו לה' בעבר ובהווה, ומהכרת התודה שלנו על יכולתנו לכלכל את עצמנו.
שמחת מצווה
בעת שאנחנו חוגגים עם בני משפחתנו, אנו מצווים לדאוג גם לאנשים החלשים יותר בחברה, כמו היתום והאלמנה, ולכלול אותם בשמחת החג שלנו. הרמב"ם מרחיב בנוגע לאחריות זו כלפי הקהילה. הוא מדגיש כי שמחתנו נחשבת כעבודת ה' רק כאשר אנו מאפשרים לאחרים להשתתף בה יחד איתנו.
רמב”ם הלכות יום טוב ו, יח
וכשהוא אוכל ושותה חייב להאכיל (דברים ט”ז) לגר ליתום ולאלמנה עם שאר העניים האמללים, אבל מי שנועל דלתות חצרו ואוכל ושותה הוא ובניו ואשתו ואינו מאכיל ומשקה לעניים ולמרי נפש אין זו שמחת מצוה אלא שמחת כריסו…
שמחת החג נחשבת לעבודת ה' אמיתית רק בעת שאנו פותחים את דלתנו וליבנו בפני מי שידו אינה משגת (או אולי אפילו בפני אנשים בודדים או כאלה שקשה לארח). אחרת, השמחה עלולה להיחשב "שמחת כריסו", שמחה גשמית של הוללות ונהנתנות. הרי שורש שמחתנו הוא חווית היותנו לפני ה':
דברים כ"ז, ז
וְזָבַחְתָּ שְׁלָמִים וְאָכַלְתָּ שָּׁם וְשָׂמַחְתָּ לִפְנֵי ה' אֱ-לֹהֶיךָ.
מי שמפריז באכילה ושתייה ובכך שוכח מהקב"ה, אינו מקיים את המצווה:
רמב”ם הלכות יום טוב ו, כ
שהשכרות והשחוק הרבה וקלות הראש אינה שמחה אלא הוללות וסכלות ולא נצטוינו על ההוללות והסכלות אלא על השמחה שיש בה עבודת יוצר הכל
כשבית המקדש אינו קיים
בזמן שבית המקדש היה קיים, הדרך העיקרית לקיים את מצוות שמחה ביום טוב הייתה אכילת קורבן השלמים לפני ה', כמעין סעודה חגיגית משותפת ביננו לבינו יתברך. הגמרא דנה בשאלה מה נשאר לנו לעשות כיום, כאשר בית המקדש אינו קיים ואין אנו יכולים להקריב קורבנות:
פסחים קט ע"א
תניא רבי יהודה בן בתירא אומר: בזמן שבית המקדש קיים אין שמחה אלא בבשר, שנאמר "וזבחת שלמים ואכלת שם ושמחת לפני ה׳ אלקיך". ועכשיו שאין בית המקדש קיים אין שמחה אלא ביין, שנאמר "ויין ישמח לבב אנוש".
בגמרא מובא כי בהיעדר בשר הקורבן, היין הופך למרכיב המרכזי בשמחת יום טוב. התוספות רואים זאת כמצווה מדרבנן לשמוח גם בזמן שאין בית המקדש קיים:
תוספות מועד קטן יד ע"ב ד”ה עשה דיחיד
נראה לי דשמחת הרגל נמי דרבנן ושמחת היינו בשלמי שמחה…
הרמב"ם חולק על כך, וכותב כי מצוות השמחה בחג עודנה נחשבת למצווה מדאורייתא, גם ללא הקורבן:
ספר המצוות לרמב”ם מצות עשה נד
והמצוה הנ”ד היא שצונו לשמוח ברגלים והוא אמרו יתעלה (ס”פ ראה) ושמחת בחגך. …והענין הראשון הרמוז אליו בצווי הזה הוא שיקריב קרבן שלמים על כל פנים. ואלו השלמים נוספים על שלמי חגיגה והם נקראים בתלמוד (שם ז ב) שלמי שמחה….וכולל באמרו ושמחת בחגך מה שאמרו ג”כ [גם כן] שמח בכל מיני שמחה. ומזה לאכול בשר בימים טובים ולשתות יין וללבוש בגדים חדשים…זה כולו נכנס תחת אמרו ושמחת בחגך. ומה שיתחייב מהם יותר שתיית היין לבד כי הוא יותר מיוחד בשמחה…
לשיטת הרמב"ם, הגדרת התורה לשמחה כוללת את הקורבן, אך הוא אינו המרכיב הבלעדי לשמחה. "כל מיני שמחה" יכולים להיחשב כקיום המצווה מדאורייתא. הגרי"ד סולובייצ'יק מסביר את העיקרון:
שיעורים לזכר אבא מרי עמ’ קפח
שהמצב הנפשי של האדם ברגל הוא עיקר מצות שמחה, אלא שהתורה ציותה איך לקיים שמחה שבלב וקבעה מסמרות להלכה, כי בזמן הבית, שמחה זו מתגשמת ע”י [על ידי] אכילת קדשים, ובזמן הזה ע”י [על ידי] תענוגים שונים…
אכילת הקורבן, או השתתפות בסעודה הכוללת בשר ויין, הן דרכים לקיום חיצוני של מעשה השמחה, אך עצם המצווה היא להגיע למצב רגשי ורוחני של שמחה בדרכים אלו או בדרכים אחרות.
החיוב
האם נשים חייבות במצוות שמחה ביום טוב?
מצד אחד, גם הבת וגם האלמנה מוזכרות בדברים ט"ז, יד כמי שצריכות לשמוח בחג. מצד שני, לכאורה שמחה בחג היא מצוות עשה שהזמן גרמה, וממצוות כאלה נשים לרוב פטורות.
בגמרא מובא כי מצוות שמחת יום טוב היא יוצאת מן הכלל. זוהי מצוות עשה שהזמן גרמה שנשים כן חייבות בה.
קידושין לד ע"א
… הרי מצה, שמחה, הקהל – דמצות עשה שהזמן גרמא ונשים חייבות.
אך בהמשך, אביי מקשה על כך:
קידושין לד ע"ב
... ואדילפינן מתפילין לפטורא נילף משמחה לחיובא. אמר אביי: אשה, בעלה משמחה. אלמנה מאי איכא למימר? בשרויה אצלו....
תרגום
... ובמקום שנלמד מתפילין לפטור [נשים], נלמד משמחת [יום טוב] לחייב. אמר אביי: אישה, בעלה משמחה. אלמנה, מה יש לומר? בנמצאת אצלו [בעל הבית משַמחה].
לשיטת אביי, מצוות שמחת יום טוב של אישה מוטלת על בעלה. ניתן היה לחשוב כי משום שהפסוק מזכיר גם אלמנה, לא יכול להיות שמצווה זו היא חובת הבעל. אך אביי מסביר כי התורה כוללת גם את האלמנה ברשימת החייבים לשמוח כדי לחייב בשמחתה את ראש המשפחה שאליה היא מצטרפת לסעודות החג.
בתוספתא, המובאת בתלמוד הבבלי וגם בתלמוד הירושלמי, כתוב כי מצווה על האיש לשמח את אשתו (וילדיו) בחג, ולשם כך עליו לתת להם יין או מאכל אחר המתאים להם:
תוספתא מסכת פסחים (ליברמן) פרק י הלכה ד
מצוה על אדם לשמח בניו ובני ביתו ברגל במה משמחן ביין דכת[יב] ויין ישמח לבב אנוש ר’ יהודה או[מר] נשים בראוי להם וקטנים בראוי להם
לא ברור מתוך התוספתא האם חובת הבעל היא לתמוך בחיוב של אשתו לשמוח, או שמא הוא לבדו חייב בשמחתה.
רבי זירא סובר כי נשים חייבות לשמוח בחג. דבריו מובאים כהנחת יסוד בתוך דיון שעוסק באיסור 'בל תאחר', האיסור לאחֵר קיום נדר להקריב קורבן מעבר לסבב אחד של שלושה רגלים. האם איסור זה חל גם על אישה, שאינה חייבת בעלייה לרגל?2
ראש השנה ו ע"ב
בעי ר’ זירא אשה מה היא בבל תאחר מי אמרינן הא לא מיחייבא בראיה או דלמא הא איתה בשמחה.
תרגום
שאל ר’ זירא: אשה מה דינה באיסור 'בל תאחר'? האם אנחנו אומרים, הרי היא לא מחויבת במצוות ראיה [=עלייה לרגל] ברגל [וגם לא בבל תאחר]? או שמא [אנחנו אומרים] הרי היא נכנסת ל[חיוב] בחיוב שמחה, [וכמו כן בבל תאחר]?
אך בגמרא אחרת, נראה כי אביי עצמו מסכים כי נשים חייבות בשמחת יום טוב. דבריו מובאים כחלק מדיון על רמת עצמאות שאליה צריך ילד להגיע כדי להיות חייב בעלייה לרגל:3
חגיגה ו ע"א
אמר ליה אביי: עד הכא, דמיחייבא אימיה בשמחה, אייתיתיה אימיה…
תרגום
אמר לו אביי [לר' זירא]: עד כאן [ירושלים], שמחוייבת אמו [של קטן] בשמחה, מביאתו אמו…
התוספות מיישבים את הסתירה בדברי אביי בכך שהם מפרשים את דבריו כפוטרים אישה מחיוב עצמאי במצוות שמחת יום טוב.4
תוספות ראש השנה ו ע"ב
ומפרש ר”ת [רבנו תם] בעלה משמחה שהחיוב על בעלה ולא עליה לפיכך לא קרינא בה ובאת שמה והא דקאמר בחגיגה דמיחייבה אמיה משום בעלה ולא משום היא.
אך הריטב"א מיישב את דברי אביי באופן שונה:
חידושי הריטב”א קידושין לד ע"ב
…אשה בעלה משמחה. פירש רש”י ז”ל אין אשה חייבת בשמחה אלא שחייב בעלה לשמחה, ולא נהירא דהא מנינן לה לעיל בהדי מצוות דנשים חייבות, ותו דאביי גופיה אמר במסכת חגיגה (ו’ א’) דאשה חייבת בשמחה… ונראה לפרש דהכי קאמרינן דמשמחה ליכא למגמר דשאני שמחה שלא חייבה תורה בה הנשים אלא על ידי בעלה מה שאין כן באידך דלא תלו בבעל כלל, כן נראה לי.
הריטב"א כותב שבדרך כלל אישה שמחה באמצעות השתתפותה באכילת קורבן בעלה, או שבעלה משמח אותה בדרך אחרת. אך אין משמעות הדבר שהאישה עצמה אינה מחויבת בשמחה. אומנם, יש נקודה אחרת שניתן להסיק מדברי אביי: שמצוות שמחת יום טוב לא יכולה לשמש כתקדים ללימוד על מצוות אחרות.
לפי שיטה זו, אביי ורבי זירא יסכימו שאישה חייבת בעצמה במצוות שמחת יום טוב, כפי שרואים ביחס לאישה שבראש משפחתה לא עומד גבר. אך רבי זירא חולק על אביי בנוגע למרכזיות השמחה־באמצעות־הבעל בשמחת האישה. המאירי מסביר:
בית הבחירה למאירי קידושין לד ע"ב
אשה חייבת בשמחה כמו שביארנו ומה שאמר כאן אשה בעלה משמחה לא להפקיעה מחיוב שמחה אלא שעקר חיובה מצד שמחת הבעל ומכל מקום לענין פסק אף אשה שאין לה בעל חייבת בשמחה.
שמחת הבעל ושמחת האישה שלובות זו בזו. לבעל יש מצווה לשמח את אשתו, אך לכל הנשים ישנו חיוב עצמאי לשמוח.5 נראה כי כך פוסק הרמב"ם:6
משנה תורה, הלכות חגיגה א, א
וְהַשִּׂמְחָה הָאֲמוּרָה בָּרְגָלִים הִיא שֶׁיַּקְרִיב שְׁלָמִים יֶתֶר עַל שַׁלְמֵי חֲגִיגָה. וְאֵלּוּ הֵם הַנִּקְרָאִים שַׁלְמֵי שִׂמְחַת חֲגִיגָה שֶׁנֶּאֱמַר (דברים כ"ז, ז) "וְזָבַחְתָּ שְׁלָמִים וְאָכַלְתָּ שָּׁם וְשָׂמַחְתָּ לִפְנֵי ה’ אֱלֹקֶיךָ". וְנָשִׁים חַיָּבוֹת בְּמִצְוָה זוֹ.שִׁבְעַת יְמֵי הַפֶּסַח וּשְׁמוֹנַת יְמֵי הֶחָג עִם שְׁאָר יָמִים טוֹבִים כֻּלָּם אֲסוּרִים בְּהֶסְפֵּד וְתַעֲנִית. וְחַיָּב אָדָם לִהְיוֹת בָּהֶן שָׂמֵחַ וְטוֹב לֵב הוּא וּבָנָיו וְאִשְׁתּוֹ וּבְנֵי בֵּיתוֹ וְכָל הַנִּלְוִים עָלָיו שֶׁנֶּאֱמַר (דברים ט"ז, יד) "וְשָׂמַחְתָּ בְּחַגֶּךָ" וְגוֹ’. אַף עַל פִּי שֶׁהַשִּׂמְחָה הָאֲמוּרָה כָּאן הִיא קָרְבַּן שְׁלָמִים כְּמוֹ שֶׁאָנוּ מְבָאֲרִין בְּהִלְכוֹת חֲגִיגָה יֵשׁ בִּכְלַל אוֹתָהּ שִׂמְחָה לִשְׂמֹחַ הוּא וּבָנָיו וּבְנֵי בֵּיתוֹ כָּל אֶחָד כָּרָאוּי לוֹ.
משנה תורה, הלכות שביתת יום טוב ו, יז
שִׁבְעַת יְמֵי הַפֶּסַח וּשְׁמוֹנַת יְמֵי הֶחָג עִם שְׁאָר יָמִים טוֹבִים כֻּלָּם אֲסוּרִים בְּהֶסְפֵּד וְתַעֲנִית. וְחַיָּב אָדָם לִהְיוֹת בָּהֶן שָׂמֵחַ וְטוֹב לֵב הוּא וּבָנָיו וְאִשְׁתּוֹ וּבְנֵי בֵּיתוֹ וְכָל הַנִּלְוִים עָלָיו שֶׁנֶּאֱמַר (דברים ט"ז, יד) "וְשָׂמַחְתָּ בְּחַגֶּךָ" וְגוֹ’. אַף עַל פִּי שֶׁהַשִּׂמְחָה הָאֲמוּרָה כָּאן הִיא קָרְבַּן שְׁלָמִים כְּמוֹ שֶׁאָנוּ מְבָאֲרִין בְּהִלְכוֹת חֲגִיגָה יֵשׁ בִּכְלַל אוֹתָהּ שִׂמְחָה לִשְׂמֹחַ הוּא וּבָנָיו וּבְנֵי בֵּיתוֹ כָּל אֶחָד כָּרָאוּי לוֹ.
השיטה שלפיה נשים חייבות בשמחת יום טוב התקבלה להלכה:7
שולחן ערוך אורח חיים הלכות יום טוב תקכט, ב
חייב אדם להיות שמח וטוב לב במועד, הוא ואשתו ובניו וכל הנלוים אליו. כיצד משמחן, הקטנים נותן להם קליות ואגוזים; והנשים קונה להם בגדים ותכשיטין כפי ממונו; וחייב להאכיל לגר, ליתום ולאלמנה עם שאר עניים.(חייב אדם להיות שמח [וטוב לב במועד] וכו’ – והוא מ”ע [מצוות עשה] מן התורה דכתיב ושמחת בחגך ונוהגת גם בנשים.
משנה ברורה תקכט, טו
(חייב אדם להיות שמח [וטוב לב במועד] וכו’ – והוא מ”ע [מצוות עשה] מן התורה דכתיב ושמחת בחגך ונוהגת גם בנשים.
ראש העדה החרדית, הרב משה שטרנבוך, מוסיף כי גם מי שפוסק שנשים פטורות משמחת יום טוב, מתייחס למעשה רק לפעולות מוחשיות (כגון אכילת בשר, שתיית יין ולבישת בגדים חדשים). אך לפי כל הדעות, נשים חייבות להגיע לעמדה הרגשית והרוחנית של שמחה ביום טוב, שכן זוהי מצווה התלויה בלב:
מועדים וזמנים השלם ז, יא
ונראה דנשים שפטורות משמחה ורק בעלה משמחה עמו, לאביי…בחלק הזה של שמחה שהוא שמחת הלב גם נשים חייבות….במצוות התלויות בלב גם בזמן גרמא נשים חייבות.
מדוע שהבעל יהיה אחראי על שמחת החג של אשתו?
שמחת יום טוב היא שילוב של מצב רוחני ורגשי־פנימי, לצד הפעולות החיצוניות המעוררות ומשקפות את השמחה. מצוות שמחת יום טוב של בעל או אב למעשה כוללת את האחריות לשמח גם את בני ביתו.
בעבר, רכישת הבגדים החדשים או המאכלים החגיגיים לבני הבית, שיתרמו לשמחת החג, נעשתה באמצעות הכסף שראש המשפחה היה אחראי עליו. כיום, כאשר יותר ויותר נשים הן בעלות עצמאות כלכלית, לנשים רבות ישנה האפשרות להוסיף לשמחת בני ביתן, וטוב שיעשו זאת.
אולי יש כאן גם מסר עמוק יותר. התורה תמימה כותב כי שמחת הבעל תלויה באשתו:
תורה תמימה הערות דברים פרק טז הערה סו
…והענין הוא ע”פ [על פי] המבואר ביבמות ס”ב ב’ כל שאין לו אשה שרוי בלא שמחה דכתיב ושמחת אתה וביתך, א”כ [אם כן] בשמחת החג דכתיב ג”כ [גם כן] כזה א”א [אי אפשר] לו לקיים לבדו מצוה זו, והסברא נוטה דאם היא אינה נוטלת חלק בשמחתו אין שמחתו שלמה ולכן חייבת גם היא בגללו…
בהסתכלות רחבה יותר, השמחה גדלה כאשר חולקים אותה עם אחרים. לא משנה מהו ההרכב המשפחתי בדיוק, כל בן ובת משפחה תורמים לשמחת החג של בני ובנות משפחתם.
הלכה למעשה
ראינו לעיל כי היין הוא אחד מן האמצעים האפשריים לשמחה, במיוחד כאשר אין סעודת קורבן להשתתף בה. האם שמחת נשים ביום טוב צריכה לכלול גם שתיית יין? באילו דרכים אחרות ניתן לקיים את מצוות שמחה ביום טוב?
בתלמוד הירושלמי והבבלי מובאות מספר דוגמאות בשם רבי יהודה למה שיכול הבעל לעשות כדי לשמח את אשתו:
תלמוד ירושלמי (וילנא) מסכת פסחים י, א
תני צריך הוא אדם לשמח את אשתו ואת בניו ברגל במה משמחן ביין. רבי יודה אומר נשים בראוי להן וקטנים בראוי להם נשים בראוי להן כגון מסנים וצוצלין [נעליים ופעמונים] וקטנים בראוי להן כגון אגוזין ולוזין.תנו רבנן חייב אדם לשמח בניו ובני ביתו ברגל שנאמר ושמחת בחגך במה משמחם ביין רבי יהודה אומר אנשים בראוי להם ונשים בראוי להן אנשים בראוי להם ביין ונשים במאי [במה]? תני רב יוסף בבבל בבגדי צבעונין בארץ ישראל בבגדי פשתן מגוהצין
פסחים קט ע"א
תנו רבנן חייב אדם לשמח בניו ובני ביתו ברגל שנאמר ושמחת בחגך במה משמחם ביין רבי יהודה אומר אנשים בראוי להם ונשים בראוי להן אנשים בראוי להם ביין ונשים במאי [במה]? תני רב יוסף בבבל בבגדי צבעונין בארץ ישראל בבגדי פשתן מגוהצין
אין זה ברור האם הדוגמאות שמביא רבי יהודה אמורות להיות תחליף ליין, או פשוט להוסיף עליו. כמו כן לא ברור אם גברים או נשים חייבים באכילת בשר כאשר בית המקדש אינו קיים.8
בכתיבתו על הלכה זו, נראה כי הרמב"ם רומז שנשים אינן חייבות בשתיית יין או באכילת בשר (שאינו קורבן) משום שהוא מזכיר את אלה כאמצעים לשמחה דווקא בעבור גברים:
משנה תורה שביתת יום טוב ו, יח
וְהַנָּשִׁים קוֹנֶה לָהֶן בְּגָדִים וְתַכְשִׁיטִין נָאִים כְּפִי מָמוֹנוֹ. וְהָאֲנָשִׁים אוֹכְלִין בָּשָׂר וְשׁוֹתִין יַיִן שֶׁאֵין שִׂמְחָה אֶלָּא בְּבָשָׂר וְאֵין שִׂמְחָה אֶלָּא בְּיַיִן.
בעוד שרש"י אינו מזכיר בשר ויין באופן ספציפי, כאשר הוא מפרט מה יש לספק לאלמנה כדי לשמח אותה ביום טוב, הוא כותב על מאכלים ומשקאות. ויין היה המשקה המרכזי בזמנו:
רש”י מסכת קידושין לד ע"ב ד”ה בשרויה
…ונצטוה מי שהיא [אלמנה] שרויה אצלו לשמחה משלו במאכל ומשתה וכלי פשתן.
בדומה לכך, רבי עקיבא איגר כותב כי נשים חייבות בשמחת יום טוב, ומקיימות את המצווה באמצעות בשר ויין,9 אף על פי שהוא טוען כי אישה אינה חייבת באכילת לחם כחלק מהחיוב בשמחה ביום טוב:10
שו”ת רבי עקיבא איגר מהדורא קמא סימן א
דהיא מחוייבה בשמחה, מ”מ [מכל מקום] היינו דאסורה בהספד ותענית, ולהיות לה שמחה בשתיית יין ובשר אבל מ”מ [מכל מקום] נראה דאינה מחוייבת באכילת פת דנראה דאכילת פת אינו מצד חיוב שמחה.
אך פוסקים אחרים, רבנו אשר ביניהם, אכן כוללים אכילת לחם כקיום מצוות שמחת יום טוב:
רא”ש ברכות פרק ז, כג
הלכך נראה לרבינו יהודה דחייב אדם לאכול פת ביום טוב משום שמחה
הלכה למעשה, אישה אוכלת בשר ושותה יין בחגים אם דברים אלה משמחים אותה, גבר נשוי מחויב לאפשר לאשתו לרכוש פריטים משמחים לחג, ורווקה חייבת לשמח את עצמה. הרב שמואל הלוי וואזנר מביא מספר דוגמאות לפריטים משמחים שניתן להוסיף בהם על שמחת יום טוב, אך מבהיר שהם צריכים לבוא בנוסף לשמחה באמצעות "בגדים (לאישה) ומיני מתיקה (לילדים)" לחג:
שו”ת שבט הלוי חלק ח סימן קכד
וכן בגדים וכה”ג [וכהאי גוונא] או רקידה או טיול לכב[וד] השמחה של היום שגורם הרחבת הדעת, אבל נתינת ספר שגורם אמנם חדוה ושמחה אבל אינו קשור עם שמחת היום דוקא, וכן מכשיר אלקטרי של שיחת נשים בעלמא שאינו פוטר מיסודי שמחה של היום כגון בגדים ומיני מתיקה וכהאי גונא.
לנשים הלומדות תורה, רכישת ספר לימוד תורני בהחלט יכולה להיות משמחת. הרב מלמד מציין כי כיום, אישה נשואה יכולה לרכוש דברים לעצמה לפי טעמה:11
הרב אליעזר מלמד, פניני הלכה, ספר מועדים א, י
אמנם כיום שסוגי הבגדים והתכשיטים נתרבו לאין שיעור, והבחירה נעשתה מורכבת, במשפחות רבות מקובל שהאשה בוחרת לעצמה את הבגד או התכשיט, כאשר התקציב לכך נקבע על ידי שני בני הזוג לפי רמת הכנסתם (כמבואר להלן יב). וכדי להיות שותף במצווה, ראוי שהבעל יעודד את אשתו לקנות את הבגד או התכשיט לקראת החג, ועל ידי כך הוא יחשב כמתנה ממנו אליה והשמחה שבו תתרבה.
בכתיבתה לאלמנה טרייה, מציעה הרבנית ענת נובוסלסקי לכל אישה לחשוב ולהחליט מה יאפשר לה לשמוח לפני ה' באופן הטוב ביותר:12
הרבנית ענת נובוסלסקי, "חובת נשים בשמחה ברגל", מה שאלתך אסתר ותעש, עמ’ 35
על כל אישה לשמוח בסעודת חג, בבגד או בתכשיט חדש או בכל מה שמשמח אותה, ואין הכרח להטיל זאת דווקא על הבעל. אף ראוי להקפיד על בגדי החג יותר מאשר על בגדי השבת, ולהימנע מדברים הפוגמים בשמחת הלב... חפשי את הדרך שבה תוכלי לשמח עצמך באופן הטוב ביותר, ותזכי לקיים את המצווה "ושמחת בחגך והיית אך שמח".
העמקה נוספת
- הרב דוד ברופסקי, "חגיגית יום טוב", שיעור בבית המדרש הווירטואלי.
- הרבנית שירי הימלפרב, "זוגיות במצוות שמחה ביום טוב", דרישה 4, תשע"ט.
- הרבנית ענת נובוסלסקי, "חובת הנשים בשמחה ברגל", מה שאלתך אסתר ותעש, אור תורה סטון 2014.
- "שמחת יום טוב". שיעור "עולמות".
הערות
1. אף שבפסוקים אלה מוזכרים רק שבועות וסוכות, האיזכור של עבדות מצרים מהווה קשר לפסח. ניתן גם ללמוד שהשמחה חלה בפסח מתוך היקש מחג לחג.
ספרי דברים פרשת ראה פיסקא קלט, יב
וזכרת כי עבד היית במצרים ושמרת ועשית [את החקים האלה], מלמד שכל שנוהגים בעצרת נוהגים בפסחשמחה בחג המצות וראש השנה לא כתיב מנלן מהיקש דר’ יונה בשבועות פ”א [י’ א’] אלה תעשו לה’ במועדיכם א”ר יונה הוקשו כל המועדות זה לזה ויום הכפורים אף על פי שהוא בכלל המועדים אינו בכלל שמחה דהא כתיב ביה ועניתם את נפשותיכם
ספר יראים סימן רכז
שמחה בחג המצות וראש השנה לא כתיב מנלן מהיקש דר’ יונה בשבועות פ”א [י’ א’] אלה תעשו לה’ במועדיכם א”ר יונה הוקשו כל המועדות זה לזה ויום הכפורים אף על פי שהוא בכלל המועדים אינו בכלל שמחה דהא כתיב ביה ועניתם את נפשותיכם
2. בהמשך, הגמרא מנגידה את שיטת רבי זירא עם שיטת אביי שלפיה בעלה משמח אותה:
ראש השנה ו ע"ב
א”ל [אמר ליה] אביי ותיפוק ליה דהא איתה בשמחה. ומי אמר אביי הכי? והאמר אביי אשה בעלה משמחה. לדבריו דר’ זירא קאמר
3. ראו גם את דברי רש"י כאן, שבהם הוא מביא את הפסוק בהמשך דברים (י"ד, כו) על השמחה באכילת מעשר שני, הכולל בשמחה גם את ביתו של האיש, כלומר את אשתו:
דברים י"ב, ז
וַאֲכַלְתֶּם שָׁם לִפְנֵי ה' אֱ-לֹהֵיכֶם וּשְׂמַחְתֶּם בְּכֹל מִשְׁלַח יֶדְכֶם אַתֶּם וּבָתֵּיכֶם אֲשֶׁר בֵּרַכְךָ ה' אֱ-לֹהֶיךָ.מחייבא בשמחה – לעלות לרגל ולשמוח בחג עם בעלה דעל השמחה נצטוו נשים דכתיב ושמחת אתה וביתך (דברים י״ד, כו)
רש”י על חגיגה ו ע"א
מחייבא בשמחה – לעלות לרגל ולשמוח בחג עם בעלה דעל השמחה נצטוו נשים דכתיב ושמחת אתה וביתך (דברים י״ד, כו)
4. בדומה לכך, בעל המאור מציע שדברי אביי במסכת חגיגה אינם מתייחסים לחיוב הנפרד של האישה בשמחה, כי אם לחובת בעלה להעלותה לירושלים ולשמח אותה שם. לשיטה זו, נראה כי אביי סובר שאין האישה עצמה חייבת בשמחת יום טוב.
המאור הקטן ראש השנה א ע"א
ונראין הדברים הללו כסותרין זה את זה אלא יש לנו לפרש כל הנך מימרי דאביי במס[כת] חגיגה בטעמא דאמר אשה בעלה משמחה כלומר שחובתה מוטלת עליו לשדלה בדברים ולהעלותה כדי שתשמחה עמו…
5. ראו גם את הירושלמי:
תלמוד ירושלמי חגיגה ד ,ב
נשים חייבות בשמחה ואינן חייבות בראייה
6. ראו גם את דברי הלחם משנה כאן:
לחם משנה עבודת הקודש יד, יד
ופסק כר’ זירא לחומרא דחייבת בשמחה ומפני כן כתב בפ”א מהלכות חגיגה
7. רש"י מפרש את דברי אביי כפוטרים את הנשים ממצוות השמחה, אך רש"י עצמו אינו פוסק כך:
רש”י קידושין לה. ד”ה משום
ולא סבירא לן כאביי דאמר לעיל אשה בעלה משמחה.הרי נתברר לנו בראיה ברורה דאשה נמי חייבת במצות שמחה דרגלים כאיש:
שו”ת שאגת אריה (ישנות) סימן סו
הרי נתברר לנו בראיה ברורה דאשה נמי חייבת במצות שמחה דרגלים כאיש:
ביאור הלכה סימן תקכט סעיף ב
ועכשיו שאין בהמ”ק [בית המקדש] קיים אין יוצאין ידי חובת שמחה אלא ביין שנאמר ויין ישמח לבב אנוש אבל בשר אין חובה לאכול עכשיו כיון שאין לנו בשר שלמים ומ”מ [ומכל מקום] מצוה יש גם באכילת בשר כיון שנאמר בו שמחה [כן מתבאר מדברי הב”ח וש”א] והמחבר שלא הזכיר בשר אזיל לשיטתיה.
9. בדיון בנוגע למנהג שלא לאכול בשר לפני הטבילה במקווה, כותב הט"ז כי אם מדובר בסעודת שבת או יום טוב, נהוג שנשים כן אוכלות בשר, אפילו בליל הטבילה:
ט”ז יורה דעה סימן קצח, כה
ובשבת ויו”ט [ויום טוב] המנהג שאוכלים בשר רק שתזהר לנקר ביותר אחרי כן.
10. ראו גם בדברי היראים:
ספר יראים סימן רכז (דפוס ישן – קכז)
שבלא אכילת [פת] יכול לשמוח באכילת בשר ושתיית יין.
מקורות
כדי לראות את המקורות האלו בהקשרם באתר ספריא, לחצו כאן!
הגדרת המצווה
דברים ט"ז, י–טו
וְעָשִׂיתָ חַג שָׁבֻעוֹת לַה' אֱ-לֹהֶיךָ מִסַּת נִדְבַת יָדְךָ אֲשֶׁר תִּתֵּן כַּאֲשֶׁר יְבָרֶכְךָ ה' אֱ-לֹהֶיךָ. וְשָׂמַחְתָּ לִפְנֵי ה' אֱ-לֹהֶיךָ אַתָּה וּבִנְךָ וּבִתֶּךָ וְעַבְדְּךָ וַאֲמָתֶךָ וְהַלֵּוִי אֲשֶׁר בִּשְׁעָרֶיךָ וְהַגֵּר וְהַיָּתוֹם וְהָאַלְמָנָה אֲשֶׁר בְּקִרְבֶּךָ בַּמָּקוֹם אֲשֶׁר יִבְחַר ה' אֱ-לֹהֶיךָ לְשַׁכֵּן שְׁמוֹ שָׁם. וְזָכַרְתָּ כִּי עֶבֶד הָיִיתָ בְּמִצְרָיִם וְשָׁמַרְתָּ וְעָשִׂיתָ אֶת הַחֻקִּים הָאֵלֶּה. חַג הַסֻּכֹּת תַּעֲשֶׂה לְךָ שִׁבְעַת יָמִים בְּאָסְפְּךָ מִגָּרְנְךָ וּמִיִּקְבֶךָ. וְשָׂמַחְתָּ בְּחַגֶּךָ אַתָּה וּבִנְךָ וּבִתֶּךָ וְעַבְדְּךָ וַאֲמָתֶךָ וְהַלֵּוִי וְהַגֵּר וְהַיָּתוֹם וְהָאַלְמָנָה אֲשֶׁר בִּשְׁעָרֶיךָ. שִׁבְעַת יָמִים תָּחֹג לַה' אֱ-לֹהֶיךָ בַּמָּקוֹם אֲשֶׁר יִבְחַר ה' כִּי יְבָרֶכְךָ ה' אֱ-לֹהֶיךָ בְּכֹל תְּבוּאָתְךָ וּבְכֹל מַעֲשֵׂה יָדֶיךָ וְהָיִיתָ אַךְ שָׂמֵחַ.
רמב”ם הלכות יום טוב ו, יח
וכשהוא אוכל ושותה חייב להאכיל (דברים ט”ז) לגר ליתום ולאלמנה עם שאר העניים האמללים, אבל מי שנועל דלתות חצרו ואוכל ושותה הוא ובניו ואשתו ואינו מאכיל ומשקה לעניים ולמרי נפש אין זו שמחת מצוה אלא שמחת כריסו…
דברים כ"ז, ז
וְזָבַחְתָּ שְׁלָמִים וְאָכַלְתָּ שָּׁם וְשָׂמַחְתָּ לִפְנֵי ה' אֱ-לֹהֶיךָ.
רמב”ם הלכות יום טוב ו, כ
שהשכרות והשחוק הרבה וקלות הראש אינה שמחה אלא הוללות וסכלות ולא נצטוינו על ההוללות והסכלות אלא על השמחה שיש בה עבודת יוצר הכל
פסחים קט ע"א
תניא רבי יהודה בן בתירא אומר: בזמן שבית המקדש קיים אין שמחה אלא בבשר, שנאמר "וזבחת שלמים ואכלת שם ושמחת לפני ה׳ אלקיך". ועכשיו שאין בית המקדש קיים אין שמחה אלא ביין, שנאמר "ויין ישמח לבב אנוש".
תוספות מועד קטן יד ע"ב ד”ה עשה דיחיד
נראה לי דשמחת הרגל נמי דרבנן ושמחת היינו בשלמי שמחה…
ספר המצוות לרמב”ם מצות עשה נד
והמצוה הנ”ד היא שצונו לשמוח ברגלים והוא אמרו יתעלה (ס”פ ראה) ושמחת בחגך. …והענין הראשון הרמוז אליו בצווי הזה הוא שיקריב קרבן שלמים על כל פנים. ואלו השלמים נוספים על שלמי חגיגה והם נקראים בתלמוד (שם ז ב) שלמי שמחה….וכולל באמרו ושמחת בחגך מה שאמרו ג”כ [גם כן] שמח בכל מיני שמחה. ומזה לאכול בשר בימים טובים ולשתות יין וללבוש בגדים חדשים…זה כולו נכנס תחת אמרו ושמחת בחגך. ומה שיתחייב מהם יותר שתיית היין לבד כי הוא יותר מיוחד בשמחה…
שיעורים לזכר אבא מרי עמ’ קפח
שהמצב הנפשי של האדם ברגל הוא עיקר מצות שמחה, אלא שהתורה ציותה איך לקיים שמחה שבלב וקבעה מסמרות להלכה, כי בזמן הבית, שמחה זו מתגשמת ע”י [על ידי] אכילת קדשים, ובזמן הזה ע”י [על ידי] תענוגים שונים…
החיוב
קידושין לד ע"א
… הרי מצה, שמחה, הקהל – דמצות עשה שהזמן גרמא ונשים חייבות.
קידושין לד ע"ב
... ואדילפינן מתפילין לפטורא נילף משמחה לחיובא. אמר אביי: אשה, בעלה משמחה. אלמנה מאי איכא למימר? בשרויה אצלו....
תרגום
... ובמקום שנלמד מתפילין לפטור [נשים], נלמד משמחת [יום טוב] לחייב. אמר אביי: אישה, בעלה משמחה. אלמנה, מה יש לומר? בנמצאת אצלו [בעל הבית משַמחה].
תוספתא מסכת פסחים (ליברמן) פרק י הלכה ד
מצוה על אדם לשמח בניו ובני ביתו ברגל במה משמחן ביין דכת[יב] ויין ישמח לבב אנוש ר’ יהודה או[מר] נשים בראוי להם וקטנים בראוי להם
ראש השנה ו ע"ב
בעי ר’ זירא אשה מה היא בבל תאחר מי אמרינן הא לא מיחייבא בראיה או דלמא הא איתה בשמחה.
חגיגה ו ע"א
שאל ר’ זירא: אשה מה דינה באיסור 'בל תאחר'? האם אנחנו אומרים, הרי היא לא מחויבת במצוות ראיה [=עלייה לרגל] ברגל [וגם לא בבל תאחר]? או שמא [אנחנו אומרים] הרי היא נכנסת ל[חיוב] בחיוב שמחה, [וכמו כן בבל תאחר]?
חגיגה ו ע"א
אמר ליה אביי: עד הכא, דמיחייבא אימיה בשמחה, אייתיתיה אימיה…
תרגום
אמר לו אביי [לר' זירא]: עד כאן [ירושלים], שמחוייבת אמו [של קטן] בשמחה, מביאתו אמו…
תוספות ראש השנה ו ע"ב
ומפרש ר”ת [רבנו תם] בעלה משמחה שהחיוב על בעלה ולא עליה לפיכך לא קרינא בה ובאת שמה והא דקאמר בחגיגה דמיחייבה אמיה משום בעלה ולא משום היא.
חידושי הריטב”א קידושין לד ע"ב
…אשה בעלה משמחה. פירש רש”י ז”ל אין אשה חייבת בשמחה אלא שחייב בעלה לשמחה, ולא נהירא דהא מנינן לה לעיל בהדי מצוות דנשים חייבות, ותו דאביי גופיה אמר במסכת חגיגה (ו’ א’) דאשה חייבת בשמחה… ונראה לפרש דהכי קאמרינן דמשמחה ליכא למגמר דשאני שמחה שלא חייבה תורה בה הנשים אלא על ידי בעלה מה שאין כן באידך דלא תלו בבעל כלל, כן נראה לי.
בית הבחירה למאירי קידושין לד ע"ב
אשה חייבת בשמחה כמו שביארנו ומה שאמר כאן אשה בעלה משמחה לא להפקיעה מחיוב שמחה אלא שעקר חיובה מצד שמחת הבעל ומכל מקום לענין פסק אף אשה שאין לה בעל חייבת בשמחה.
משנה תורה, הלכות חגיגה א, א
וְהַשִּׂמְחָה הָאֲמוּרָה בָּרְגָלִים הִיא שֶׁיַּקְרִיב שְׁלָמִים יֶתֶר עַל שַׁלְמֵי חֲגִיגָה. וְאֵלּוּ הֵם הַנִּקְרָאִים שַׁלְמֵי שִׂמְחַת חֲגִיגָה שֶׁנֶּאֱמַר (דברים כ"ז, ז) "וְזָבַחְתָּ שְׁלָמִים וְאָכַלְתָּ שָּׁם וְשָׂמַחְתָּ לִפְנֵי ה’ אֱלֹקֶיךָ". וְנָשִׁים חַיָּבוֹת בְּמִצְוָה זוֹ.שִׁבְעַת יְמֵי הַפֶּסַח וּשְׁמוֹנַת יְמֵי הֶחָג עִם שְׁאָר יָמִים טוֹבִים כֻּלָּם אֲסוּרִים בְּהֶסְפֵּד וְתַעֲנִית. וְחַיָּב אָדָם לִהְיוֹת בָּהֶן שָׂמֵחַ וְטוֹב לֵב הוּא וּבָנָיו וְאִשְׁתּוֹ וּבְנֵי בֵּיתוֹ וְכָל הַנִּלְוִים עָלָיו שֶׁנֶּאֱמַר (דברים ט"ז, יד) "וְשָׂמַחְתָּ בְּחַגֶּךָ" וְגוֹ’. אַף עַל פִּי שֶׁהַשִּׂמְחָה הָאֲמוּרָה כָּאן הִיא קָרְבַּן שְׁלָמִים כְּמוֹ שֶׁאָנוּ מְבָאֲרִין בְּהִלְכוֹת חֲגִיגָה יֵשׁ בִּכְלַל אוֹתָהּ שִׂמְחָה לִשְׂמֹחַ הוּא וּבָנָיו וּבְנֵי בֵּיתוֹ כָּל אֶחָד כָּרָאוּי לוֹ.
משנה תורה, הלכות שביתת יום טוב ו, יז
שִׁבְעַת יְמֵי הַפֶּסַח וּשְׁמוֹנַת יְמֵי הֶחָג עִם שְׁאָר יָמִים טוֹבִים כֻּלָּם אֲסוּרִים בְּהֶסְפֵּד וְתַעֲנִית. וְחַיָּב אָדָם לִהְיוֹת בָּהֶן שָׂמֵחַ וְטוֹב לֵב הוּא וּבָנָיו וְאִשְׁתּוֹ וּבְנֵי בֵּיתוֹ וְכָל הַנִּלְוִים עָלָיו שֶׁנֶּאֱמַר (דברים ט"ז, יד) "וְשָׂמַחְתָּ בְּחַגֶּךָ" וְגוֹ’. אַף עַל פִּי שֶׁהַשִּׂמְחָה הָאֲמוּרָה כָּאן הִיא קָרְבַּן שְׁלָמִים כְּמוֹ שֶׁאָנוּ מְבָאֲרִין בְּהִלְכוֹת חֲגִיגָה יֵשׁ בִּכְלַל אוֹתָהּ שִׂמְחָה לִשְׂמֹחַ הוּא וּבָנָיו וּבְנֵי בֵּיתוֹ כָּל אֶחָד כָּרָאוּי לוֹ.
שולחן ערוך אורח חיים הלכות יום טוב תקכט, ב
חייב אדם להיות שמח וטוב לב במועד, הוא ואשתו ובניו וכל הנלוים אליו. כיצד משמחן, הקטנים נותן להם קליות ואגוזים; והנשים קונה להם בגדים ותכשיטין כפי ממונו; וחייב להאכיל לגר, ליתום ולאלמנה עם שאר עניים.(חייב אדם להיות שמח [וטוב לב במועד] וכו’ – והוא מ”ע [מצוות עשה] מן התורה דכתיב ושמחת בחגך ונוהגת גם בנשים.
משנה ברורה תקכט, טו
(חייב אדם להיות שמח [וטוב לב במועד] וכו’ – והוא מ”ע [מצוות עשה] מן התורה דכתיב ושמחת בחגך ונוהגת גם בנשים.
מועדים וזמנים השלם ז, יא
ונראה דנשים שפטורות משמחה ורק בעלה משמחה עמו, לאביי…בחלק הזה של שמחה שהוא שמחת הלב גם נשים חייבות….במצוות התלויות בלב גם בזמן גרמא נשים חייבות.
תורה תמימה הערות דברים פרק טז הערה סו
…והענין הוא ע”פ [על פי] המבואר ביבמות ס”ב ב’ כל שאין לו אשה שרוי בלא שמחה דכתיב ושמחת אתה וביתך, א”כ [אם כן] בשמחת החג דכתיב ג”כ [גם כן] כזה א”א [אי אפשר] לו לקיים לבדו מצוה זו, והסברא נוטה דאם היא אינה נוטלת חלק בשמחתו אין שמחתו שלמה ולכן חייבת גם היא בגללו…
הלכה למעשה
תלמוד ירושלמי (וילנא) מסכת פסחים י, א
תני צריך הוא אדם לשמח את אשתו ואת בניו ברגל במה משמחן ביין. רבי יודה אומר נשים בראוי להן וקטנים בראוי להם נשים בראוי להן כגון מסנים וצוצלין [נעליים ופעמונים] וקטנים בראוי להן כגון אגוזין ולוזין.תנו רבנן חייב אדם לשמח בניו ובני ביתו ברגל שנאמר ושמחת בחגך במה משמחם ביין רבי יהודה אומר אנשים בראוי להם ונשים בראוי להן אנשים בראוי להם ביין ונשים במאי [במה]? תני רב יוסף בבבל בבגדי צבעונין בארץ ישראל בבגדי פשתן מגוהצין
פסחים קט ע"א
תנו רבנן חייב אדם לשמח בניו ובני ביתו ברגל שנאמר ושמחת בחגך במה משמחם ביין רבי יהודה אומר אנשים בראוי להם ונשים בראוי להן אנשים בראוי להם ביין ונשים במאי [במה]? תני רב יוסף בבבל בבגדי צבעונין בארץ ישראל בבגדי פשתן מגוהצין
משנה תורה שביתת יום טוב ו, יח
וְהַנָּשִׁים קוֹנֶה לָהֶן בְּגָדִים וְתַכְשִׁיטִין נָאִים כְּפִי מָמוֹנוֹ. וְהָאֲנָשִׁים אוֹכְלִין בָּשָׂר וְשׁוֹתִין יַיִן שֶׁאֵין שִׂמְחָה אֶלָּא בְּבָשָׂר וְאֵין שִׂמְחָה אֶלָּא בְּיַיִן.
רש”י מסכת קידושין לד ע"ב ד”ה בשרויה
…ונצטוה מי שהיא [אלמנה] שרויה אצלו לשמחה משלו במאכל ומשתה וכלי פשתן.
שו”ת רבי עקיבא איגר מהדורא קמא סימן א
דהיא מחוייבה בשמחה, מ”מ [מכל מקום] היינו דאסורה בהספד ותענית, ולהיות לה שמחה בשתיית יין ובשר אבל מ”מ [מכל מקום] נראה דאינה מחוייבת באכילת פת דנראה דאכילת פת אינו מצד חיוב שמחה.
רא”ש ברכות פרק ז, כג
הלכך נראה לרבינו יהודה דחייב אדם לאכול פת ביום טוב משום שמחה
שו”ת שבט הלוי חלק ח סימן קכד
וכן בגדים וכה”ג [וכהאי גוונא] או רקידה או טיול לכב[וד] השמחה של היום שגורם הרחבת הדעת, אבל נתינת ספר שגורם אמנם חדוה ושמחה אבל אינו קשור עם שמחת היום דוקא, וכן מכשיר אלקטרי של שיחת נשים בעלמא שאינו פוטר מיסודי שמחה של היום כגון בגדים ומיני מתיקה וכהאי גונא.
הרב אליעזר מלמד, פניני הלכה, ספר מועדים א, י
אמנם כיום שסוגי הבגדים והתכשיטים נתרבו לאין שיעור, והבחירה נעשתה מורכבת, במשפחות רבות מקובל שהאשה בוחרת לעצמה את הבגד או התכשיט, כאשר התקציב לכך נקבע על ידי שני בני הזוג לפי רמת הכנסתם (כמבואר להלן יב). וכדי להיות שותף במצווה, ראוי שהבעל יעודד את אשתו לקנות את הבגד או התכשיט לקראת החג, ועל ידי כך הוא יחשב כמתנה ממנו אליה והשמחה שבו תתרבה.
הרבנית ענת נובוסלסקי, "חובת נשים בשמחה ברגל", מה שאלתך אסתר ותעש, עמ’ 35
על כל אישה לשמוח בסעודת חג, בבגד או בתכשיט חדש או בכל מה שמשמח אותה, ואין הכרח להטיל זאת דווקא על הבעל. אף ראוי להקפיד על בגדי החג יותר מאשר על בגדי השבת, ולהימנע מדברים הפוגמים בשמחת הלב... חפשי את הדרך שבה תוכלי לשמח עצמך באופן הטוב ביותר, ותזכי לקיים את המצווה "ושמחת בחגך והיית אך שמח".
שו''ת
עיון בשאלות ותשובות שונה מקריאת מאמר. השו"ת תמציתי וממוקד, ולעיתים קריאה בו אף יעילה יותר כאשר רוצים לדעת את הנושא באופן מעשי. בשו"ת קיימת התייחסות אישית לפונה. קריאת שו"ת מאפשרת למידה וחיבור לנושא, הזדהות והזדמנות ללמידה משותפת במרחב הוירטואלי. לשליחת שאלה לחצו כאן!
שאלות בהשקפה
מדוע שהבעל יהיה אחראי על שמחת החג של אשתו?
שמחת יום טוב היא שילוב של מצב רוחני ורגשי־פנימי, לצד הפעולות החיצוניות המעוררות ומשקפות את השמחה. מצוות שמחת יום טוב של בעל או אב למעשה כוללת את האחריות לשמח גם את בני ביתו.
בעבר, רכישת הבגדים החדשים או המאכלים החגיגיים לבני הבית, שיתרמו לשמחת החג, נעשתה באמצעות הכסף שראש המשפחה היה אחראי עליו. כיום, כאשר יותר ויותר נשים הן בעלות עצמאות כלכלית, לנשים רבות ישנה האפשרות להוסיף לשמחת בני ביתן, וטוב שיעשו זאת.
אולי יש כאן גם מסר עמוק יותר. התורה תמימה כותב כי שמחת הבעל תלויה באשתו:
תורה תמימה הערות דברים פרק טז הערה סו
…והענין הוא ע”פ [על פי] המבואר ביבמות ס”ב ב’ כל שאין לו אשה שרוי בלא שמחה דכתיב ושמחת אתה וביתך, א”כ [אם כן] בשמחת החג דכתיב ג”כ [גם כן] כזה א”א [אי אפשר] לו לקיים לבדו מצוה זו, והסברא נוטה דאם היא אינה נוטלת חלק בשמחתו אין שמחתו שלמה ולכן חייבת גם היא בגללו…
בהסתכלות רחבה יותר, השמחה גדלה כאשר חולקים אותה עם אחרים. לא משנה מהו ההרכב המשפחתי בדיוק, כל בן ובת משפחה תורמים לשמחת החג של בני ובנות משפחתם.
שו"ת